Dupa zile de dezorientare, Damascul si libanezii prosirieni incearca o riposta la "revolutia cedrilor". Retragerea partiala a Siriei din Liban a inceput, dar premierul libanez prosirian Omar Karame a fost reinvestit.

Premierul libanez demisionar, Omar Karame, a fost insarcinat, joi seara, de presedintele prosirian de la Beirut, Emile Lahoud, sa formeze un nou Executiv, in prima replica pe care Siria si sustinatorii ei din politica libaneza incearca sa o dea "revolutiei cedrilor", miscarea prin care opozitia cere, cu sustinerea ONU, SUA si a Frantei, incetarea influentei siriene in Liban.

Dupa consultarea cu Parlamentul de la Beirut - dominat de prosirieni - Karame a fost reinvestit de Lahoud, cu legitimitatea reconfirmata de legislativ. El demisionase la 28 februarie sub presiunea opozitiei si a SUA, care au sugerat ca Damascul si autoritatile prosiriene din Liban sint responsabile pentru asasinarea fostului premier Rafik Hariri, ucis la mijlocul lunii trecute intr-un atentat cu bomba. Tertipul politic prin care Lahoud si Damascul au declansat ceea ce se poate numi o "contrarevolutie a cedrilor" este acoperit de prevederile Constitutiei Libanului, care stipuleaza ca rezultatele consultarilor dintre Parlament si presedinte au caracter obligatoriu in ceea ce priveste desemnarea premierului.

Pentru a contracara eventualele proteste ale opozitiei, imediat dupa reinvestire, Karame a propus formarea unui guvern de uniune nationala si a avertizat ca cine ii va refuza propunerea va fi resposabil de viitorul politic al tarii.

Hezbollah se mobilizeaza

"Riposta" Siriei la nivelul politicii interne libaneze a fost pregatita in prealabil de o miscare de strada impresionanta. Intr-o adevarata demonstratie de forta a prosirienilor, marti, miscarea integrista libaneza Hezbollah, alaturi de alte grupari islamiste siite au mobilizat circa 500.000 de demonstranti in favoarea Siriei, cu mult mai multi decit protestatarii "revolutiei cedrilor", care, in general, sint crestini maroniti, druzi si musulmani sunniti.

Sustinuta de Iran si de Siria pentru rolul de tampon in fata puterii Israelului, Hezbollah este etichetata drept miscare terorista de Washington si Tel Aviv. Cu toate acestea, asemeni miscarii palestiniene Hamas, Hezbollah si-a recanalizat energiile catre scena politica, unde a dobindit o sustinere considerabila - o tactica menita sa anihileze argumentele celor ce sustin schimbarea cu scopul instaurarii democratiei.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.