Reporterii Associated Press au aflat cum e sa fii om al strazii in miezul iernii

Asociatiile umanitare estimeaza ca aproximativ 500.000 pina la 700.000 de americani duc lipsa unui acoperis deasupra capului, numarul persoanelor fara adapost dublindu-se, practic, in ultimii 20 de ani. Potrivit sondajelor de opinie, aceasta realitate dura ii afecteaza pe americani, peste 50 la suta din ei considerind situatia persoanelor fara adapost o problema foarte grava.

Pentru a ilustra viata plina de obstacole si lipsuri a celor mai saraci oameni din America, reporterii si fotoreporterii agentiei Associated Press au realizat un amplu material dedicat acestui subiect, inspirat, probabil, si de recenta alerta de vreme rea, care anunta noi viscole in nordul si estul SUA. In decurs de 24 de ore, jurnalistii s-au intilnit cu oameni care traiesc pe strada sau in adaposturi, urmindu-i in vesnica lor cautare a unei slujbe ocazionale sau in infatisarile la tribunal.

Chicago sub racoare

Familia Torres locuieste intr-un adapost ridicat intre zidurile unei foste fabrici de caramida din Chicago. Familia locuieste intr-o singura incapere, fara ferestre si cu peretii goi, "mobilata" cu trei saltele: pentru capul familiei, sotie, si pentru cei trei copii. Membrii familiei Torres se considera norocosi ca pot locui aici. Au un adapost ferit de frig si trei mese pe zi, fiecare... Infruntind vintul taios din Chicago, gemenii Angelina si Angel Torres (o alta familie Torres!), in virsta de 6 ani, se duc zilnic la gradinita, insotiti de mama lor, Eileen Rivera. Fratii mai mari, Omar si J.J. merg deja la scoala, iar in fiecare dimineata sint luati de autobuzul scolii de la Sylvia Center, un adapost in care familia traieste de opt luni. Cu vocea incarcata de tristete, femeia remarca faptul ca gemenii si-au petrecut jumatate de viata in adaposturi. Sotul ei, Jesus Torres, si-a gasit recent o slujba, unde cistiga 7 dolari pe ora, bani insuficienti insa pentru a sustine familia.

Nopti albe la Seattle

La periferia orasului Portland, Maine, s-a ridicat un adevarat cartier de corturi, denumit "Hobo Jungle" ("Jungla vagabonzilor"). Acelasi lucru s-a intimplat si pe Coasta de Vest, in Seattle, unde, la periferie, au aparut mai multe "orase de corturi" ("Tent City"). La minus un grad Celsius, majoritatea oamenilor strazii din Portland se refugiaza in adaposturi. Scotty Partridge prefera sa stea "acasa", intr-un cort captusit in interior cu placaj din lemn si dotat cu radio, televizor si un incalzitor.

In virsta de 36 de ani, Partridge a avut o slujba bine platita, la o tipografie din Chicago, un apartament frumos si o iubita cu care urma sa se insoare. Dupa destramarea relatiei, barbatul si-a inecat amarul in alcool si droguri. "In fiecare zi este atit de greu. Ma gindesc mereu ce o sa maninc astazi si cum o sa-mi dezghet bocancii.

A fi omul strazii este o slujba full-time", spune el. Cei de virsta frageda se descurca mai usor: de pilda, in "Tent City 3" din Seattle, boschetarii tineri reusesc sa reziste frigului, cel putin o parte din noapte, jucind tenis pe terenul Universitatii, cu care se invecineaza tabara lor.

Hollywood fara glorie

Nu toti locuitorii din Hollywood sint rasfatati de soarta. Nicole Hudson, in virsta de 20 de ani, a trecut pina acum prin opt orfelinate, doua aziluri pentru saraci si doua adaposturi. Pentru ca incalca mereu regulile, Nicole ajunge de fiecare data in strada. Tot pe strada locuieste si Andrew Stone, insa, aflat la virsta adolescentei, el nu ia lucrurile in tragic si se bucura fie si numai pentru citiva dolari cistigati in plus cu chitara sa.

Atunci cind a avut o zi buna, el ii delecteaza cu giumbuslucurile sale pe pasagerii din metroul care il duce spre tabara de corturi de la periferia Hollywoodului. Aproape o treime din cei 10.000 de adolescenti si tineri fara adapost din zona Los Angeles traiesc pe strazile din Hollywood. Ei reprezinta doar o parte cei 175.000 de tineri lasati in voia sortii de pe tot cuprinsul Statelor Unite. Viata lor este marcata de povesti crunte de supravietuire, bande stradale, droguri, prostitutie si inchisoare.

Falitii din Las Vegas

Un al centru al luxului si al noptilor incarcate de stralucire, Las Vegas are si el falitii sai. Printre miile de victime ale drogurilor si patimii pentru jocurile de noroc se numara si Clarence Woods, in virsta de 53 de ani. Pina nu de mult a trait pe strazi, insa acum si-a gasit o camera intr-un hotel foarte ieftin. Clarence recunoaste ca a pierdut totul din cauza iresponsabilitatii, iar astazi refuza sa-si vada copiii pentru ca ii este rusine sa le spuna unde locuieste.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.