O suta de jurnalisti au fost ucisi in lumea intreaga in 2006, acesta fiind cel mai insangerat an din istoria acestei profesii, potrivit raportului anual publicat, ieri, de Institutul International al Presei (IPI), potrivit France Presse. Astfel, la titlul de cea mai periculoasa tara pentru jurnalisti a fost aleasa pentru a patra oara consecutiv, Irakul, unde 46 de reprezentanti ai acestei profesii au fost ucisi "aproape in toate cazurile, in cadrul unor asasinate la comanda", indica raportul care a analizat 180 de tari.

In topul tarilor periculoase pentru jurnalisti se mai claseaza si Filipine cu zece oameni de presa ucisi, Mexic cu sapte ziaristi morti, Sri Lanka, cinci sau Pakistanul cu patru morti. in general in aceste cazuri este vorba despre jurnalisti din presa locala, insa vinovatii au ramas aproape toti nepedesiti, dupa cum se precizeaza in raportul IPI. Potrivit acestui organism, 2006 a surclasat 1999 in topul celor mai insangerati ani pentru jurnalisti, anul 1999 fiind marcat de moartea a 86 de ziaristi, cu 13 mai putini decat in 2004.

IPI a indicat ca, in paralel cu asasinatele, un numar important de tari au continuat sa incalce libertatea de exprimare, facand din jurnalism o meserie aproape imposibil de practicat. intre aceste tari se remarca Turkmenistan, Coreea de Nord, Libia, Siria si Arabia Saudita. Pe de alta parte, in tari cum ar fi Zimbabwe, Gambia, Republica Democrata Congo si Rusia, jurnalistii au fost urmariti penal fara motiv. Singura tara din Europa unde au fost ucisi oameni de presa anul trecut a fost Rusia, iar exemplul cel mai cunoscut este moartea ziaristei de investigatie Anna Politkovskaia.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.