Presedintele palestinian Mahmud Abbas, care efectueaza un turneu in noua tari europene in cautare de sprijin pentru noul guvern de uniune regrupand Hamas si Fatah, a fost primit ieri, in audienta, de Papa Benedict al XVI-lea.

A fost a doua intalnire privata dintre Suveranul Pontif si liderul palestinian, dupa cea din decembrie 2005, desfasurata in biblioteca personala a intai-statatorului Bisericii Catolice. Atunci, oaspetele i-a adresat Papei invitatia de a calca pe urmele regretatului Ioan Paul al II-lea, vizitand Tara Sfanta. Benedict al XVI-lea a acceptat propunerea, dar nu s-a stabilit si o data anume. De altfel si in intalnirea de ieri a fost abordata situatia Ierusalimului, Vaticanul manifestandu-si constant preocuparea fata de disputele pe marginea orasului sfant atat pentru crestini, cat si pentru evrei si musulmani, informeaza agentia italiana ANSA.

In plus, in mesajul sau pascal, Benedict al XVI-lea arata ca "exista unele semne de speranta" in dialogul dintre Israel si Autoritatea Palestiniana, subiect de asemenea dezbatut atat in intalnirea de ieri de la Vatican, cat si in convorbirile purtate de Mahmud Abbas cu presedintele Italian Giorgio Napolitano, cu premierul Romano Prodi si cu ministrul de Externe Massimo D’Alema. Acesta din urma salutase dialogul pozitiv dintre Abbas si primul-ministru israelian Ehud Omert, dar ceruse noului guvern palestinian sa consimta la cele trei principii indicate de "cvartetul pentru Orientul Mijlociu", format din SUA, UE, Rusia si ONU: recunoasterea oficiala a statului Israel, renuntarea la violenta si acceptarea unui acord de pace.

La 2 aprilie, Italia a fost, alaturi de Franta, una dintre primele tari care au primit - pentru intaia oara dupa 2006- noi ministri palestinieni, veniti sa pledeze in favoarea unei reluari a ajutorului financiar european, suspendat pe vremea guvernului integral Hamas. Ministrii de externe europeni au fost de acord recent sa intalneasca membri ai guvernului care nu sunt reprezentanti Hamas, dar au avertizat sa nu se astepte la reluarea automata a ajutorului financiar.

Tot ieri, principalul cotidian din teritoriile palestiniene, Al-Quds, a anuntat, citat de AFP, ca responsabili israelieni si palestinieni negociaza in secret intr-o capitala europeana, sub egida SUA si UE, un acord asupra crearii unui stat palestinian independent pana la sfarsitul anului 2008. Ziarul afirma ca negocierile s-ar axa pe dosare spinoase ale conflictului israeliano-palestinian, intre care stabilirea frontierelor, soarta refugiatilor palestinieni, statutul Ierusalimului si al coloniilor evreiesti, potrivit aceleiasi publicatii.

"SUA si tarile europene au exercitat presiuni asupra guvernului palestinian pentru a participa la aceasta reuniune", indica ziarul citat, potrivit caruia Washingtonul doreste un acord privind crearea statului palestinian independent inainte de incheierea mandatului presedintelui George W. Bush, in ianuarie 2009. Intrebat de AFP, negociatorul-sef palestinian Saeb Erakat a declarat ca nu este la curent cu desfasurarea unor astfel de negocieri.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.