La doar 90 de mile distanta de Dubai, se naste un nou paradis al luxului. Noua perla de pe harta turismului international este inima Emiratelor Unite Arabe, iar numele sau este Abu Dhabi.

Hotelul de 3 miliarde de dolari ce se construieste aici este doar o mica parte din povestea de dezvoltare a orasului de la marginea Golfului Persic, care este gata sa investeasca peste 200 de miliarde de dolari pentru a arata ca este cel mai bogat oras dn lume. Guvernul Statelor Arabe impreuna cu compania Mudabala Development, condusa de Khaladoon Khalifa al Mubarak, un vizionar in virsta de 31 de ani, planuieste sa faca investitii pe teritoriul orasului Abu Dhabi, in urmatorii zece ani, in valoare totala de 200 de miliarde de dolari. Intregul oras este un santier, la fiecare colt de strada se ridica zgirie-nori, hoteluri, muzee, spitale si fabrici. "Ne miscam foarte repede, doar imaginati-va, in ce alt oras din lume spui ca ai nevoie de o companie aeriana, si in numai doi ani de la lansare, detii 21 de aeronave si realizezi zboruri catre 37 de destinatii? Sau ai nevoie de 15.000 de camere de hotel si construiesti imediat 100 de hoteluri?", se intreaba Khaladoon Khalifa al Mubarak. Abu Dhabi este capitala Emiratelor Unite Arabe si, in acelasi timp, cel mai bogat oras din lume. Are 420.000 de locuitori ce "stau" pe una dintre cele mai mari rezerve de petrol din lume, o treime din intreaga cantitate de titei a planetei. Astfel se face ca Abu Dhabi are investitii in strainatate de peste o mie de miliarde de dolari. Marea majoritate a turistilor isi indreapta atentia catre Dubai, insa Khaladoon Khalifa al Mubarak doreste sa repuna Abu Dhabi pe harta si nu accepta nici o comparatie a orasului sau cu Dubaiul. Desi lui Mubarak nu ii place sa compare cele doua orase, chiar el recunoaste ca dezvoltarea capitalei are de invatat din greselile Dubaiului.

Printul supervizeaza lucrarile

Diferentele dintre cele doua orase sint imense. Povestea Dubaiului este demna de invidiat. Acest mic oras care a ramas fara rezerve de petrol s-a axat pe turism si activitati comerciale pentru a rezista, in timp ce Abu Dhabi nu a trebuit sa se straduiasca prea mult pentru a reusi pe plan economic. Atit timp cit rezerva de petrol sta bine la locul ei, sub oras, dezvoltarea vine de la sine. Compania lui Khaladoon Khalifa al Mubarak are contracte de constructie semnate cu Algeria, Pakistan si o serie de alte tari, iar pentru acest lucru este contactat zilnic de printul Mohamed bin Zayed al Nahayan, care se informeaza cu privire la desfasurarea lucrarilor. Am putea spune ca are rolul de director executiv in operatiunea de expansiune a Abu Dhabi. Desi cladirile stralucesc in lumina soarelui, infrastructura este impecabila si spatiul verde mai des intilnit decit in oricare alt oras al Golfului Persic, Abu Dhabi este cumplit de linistit, traficul este aproape inexistent si nu are o viata de noapte.

Descoperirea englezilor

Si Abu Dhabi precum si Dubai sint conduse de cele mai respectate familii din zona, Maktoum in Dubai si Nahayan in Abu Dhabi. Cele doua familii au legaturi de rudenie intre ele, ceea ce face imposibila absenta comparatiei celor doua orase, spre dezamagirea lui Mubarak. Populatia din Dubai era concentrata intr-o comunitate mica de comercianti, ce se dezvoltau rapid. Pe de alta parte, Abu Dhabi era un oras mult mai sarac, unde se refugiau beduinii ce calatoreau prin desert si cautatorii de perle. Ei traiau in colibe pe teritoriul orasului de astazi. Abia in 1958, exploratorii britanici au descoperit ceea ce avea sa fie cea mai mare rezerva de petrol din lume. Imediat dupa plecarea englezilor, in 1971, familia Nahayan a ramas la conducerea regiunii. Seicul Zayed bin Sultan al Nahayan a devenit conducatorul orasului Abu Dhabi si presedintele Emiratelor Unite Arabe, iar Seicul Rashid bin Saeed al Maktoum a devenit primul ministru al Emiratelor.


Despre autor:

Sursa: 7plus.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.