La Kiev, politia a intervenit pentru a-i indeparta pe protestatarii masati in fata Curtii Constitutionale, permitand astfel intrarea in cladire a judecatorilor care trebuie sa decida in conflictul dintre presedinte si parlament.

Curtea constitutionala din Ucraina si-a inceput marti dezbaterile asupra legalitatii decretului presedintelui Viktor Iuscenko privind convocarea alegerilor anticipate.Desi atat presedintele Iuscenko cat si rivalul sau, premierul Viktor Ianukovici spun ca vor respecta decizia Curtii, opozitia condusa de fostul premier Iulia Timoshenko spune ca decizia este relevanta, deoarece Curtea Constitutionala ar fi partinitoare.

Circa 4000 de manifestanti care sprijina decretul presedintelui Iuscenko de convocare a alegerilor anticipate dar se opun examinarii decretului de catre Curtea Constitutionala, s-au adunat in fata cladirii inca de dimineata.

Interventia scutierilor

Judecatorii au putut intra in cladire numai cu interventia politiei si sesiunea a inceput cu o ora intarziere, fiind prezenti 15 dintre cei 18 membri ai Curtii.Dupa ce presedintele a emis ordinul de dizolvare a parlamentului si a convocat alegeri pentru data de 27 mai, premierul Viktor Ianukovici si aliatii sai au cerut Curtii Constitutionale sa se pronunte asupra legalitatii masurii.

Atat presedintele cat si premierul au declarat ca vor respecta decizia Curtii, dar Iulia Timoshenko, liderul opozitiei care a cerut insistent alegerile anticipate, a declarat ca decizia Curtii nu ar fi relevanta, deoarece Curtea ar fi partinitoare.Manifestantii din ambele tabere, in favoarea si contra decretului, au iesit in strada in fiecare zi, de peste doua saptamani, dar numarul participantilor nu a fost mare, departe de atmosfera revolutiei portocalii din 2004.Marti, atat presedintele cat si premierul si-au prezentat cauza in strainatate: Iuscenko la sediul Uniunii Europene de la Bruxelles, si Ianukovici la Adunarea parlamentara a Consiliului Europei, la Strasbourg.

Nevoia de acord

Presedintele Ucrainei a insistat la intalnirea cu presedintele Comisiei Europene Manuel Barroso, ca nu intentioneaza in nici un caz sa foloseasca forta in acest conflict."Pentru rezolvarea situatiei este nevoie de mai mult decat o decizie a Curtii Constitutionale. Este nevoie de un acord intre cele doua parti. si as vrea sa spun din nou ca nu s-a discutat niciodata despre folosirea oricarui fel de forta, a declarat presedintele ucrainean", a spus Viktor Iuscenko.

Pe de alta parte, premierul Viktor Ianukovici a declarat la Strasbourg ca daca verdictul Curtii va stabili neconstitutionalitatea decretului emis de Iuscenko, partidul sau ar putea lansa procedurile de suspendare a presedintelui.Insitutiile europene au dat de inteles ca nu vor lua partea nici uneia din tabere..Yuscenko le-a declarat ulterior reporterilor la Cardiff, unde Ucraina depusese cererea comuna cu Polonia de a gazdui campionatul european de fotbal din 2012, ca si-ar putea suspenda partial decretul, ca sa permita parlamentului sa adopte legislatia necesara pentru convocarea scrutinului anticipat.

Se anticipeaza ca perioada in care vor delibera cei 18 judecatori ai Curtii Constitutionale va fi foarte incordata.Cinci dintre judecatori s-au plans deja de presiunile la care ar fi fost supusi dupa sesizarea Curtii in acest conflict.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.