Analistii apreciaza ca lichidarea lui Aslan Mashadov va avea un efect-bumerang: intensificarea actiunilor ofensive ale rebelilor

Asasinarea liderului separatist cecen Aslan Mashadov a fost salutata la Moscova drept o mare victorie a fortelor de securitate rusesti si, in acelasi timp, o lovitura de imagine pentru presedintele Vladimir Putin, insa multi comentatori si oficiali occidentali au atras atentia ca aceasta victorie de moment s-ar putea sa fie scump platita, fiind prevazut o intensificare a violentelora din Cecenia, dar si a atacurilor pe teritoriul Rusiei.

Circumstantele mortii lui Mashadov nu sint pe deplin elucidate, in presa rusa circulind versiuni contradictorii ale evenimentelor petrecute marti in satul Tolstoi-Iurt. Televiziunea rusa a difuzat imagini ale cadavrului lui Mashadov, care nu avea nici o rana aparenta, insa avea ochii infundati in orbite, iar din urechi ii curgea singe. Dupa citeva ore de incertitudine, rebelii ceceni au confirmat ca este vorba de Mashadov.

Parchetul rus a indicat miercuri ca legislatia tarii nu-i autorizeaza pe apropiatii liderului separatist cecen Aslan Mashadov sa inmorminteze corpul celui care era considerat unul dintre principalii "teroristi" din Rusia. Anchetatorii Parchetului General au inceput ieri interogarea celor trei combatanti capturati de fortele federale in cursul operatiunii de la Tolstoi-Iurt. Unul din cei trei este proprietarul casei a carei pivnita i-a servit drept ascunzatoare lui Mashadov, iar ceilalti sint membri ai garzii care-l insotea in permanenta pe liderul cecen, potrivit unor surse militare ruse.

O moarte misterioasa

Potrivit variantei oficiale, a fost vorba de o actiune a serviciilor de securitate, FSB, liderul cecen fiind omorit in cursul unei actiuni in forta, demarate pe baza unor informatii primite de la localnici. Pentru a putea patrunde in buncarul subteran de beton unde se ascundea Mashadov, rusii au fost nevoiti sa dinamiteze intrarea, "si in acest fel a fost eliminat banditul".

In schimb, cotidianul "Komsomolskaia Pravda" titra ieri ca "Mashadov a fost ucis de bodyguardul sau". Potrivit sursei citate, "fortele speciale ale FSB incercau sa il captureze viu pe liderul separatist". Operatiunea a fost realizata de FSB in colaborare cu detasamentul de garda al presedintelui Ceceniei, Alu Alhanov. Atunci cind au ajuns la buncar, a inceput lupta cu cecenii, in cursul careia Mashadov a murit "din cauza unei impuscaturi accidentale, provenite din arma garzii sale de corp".

Pe de alta parte, un site al rebelilor (Chechenpress.com). avansa ieri ipoteza ca Mashadov ar fi fost ucis cu doua zile inainte in timpul luptelor cu militiile liderului cecen pro-rus Ramzan Kadirov, care ajunsesera la buncarul respectiv, condusi de un tradator. Potrivit aceleiasi surse, cecenii ar fi lasat insa FSB-ului onoarea de a anunta moartea lui Aslan Mashadov.

Arhiva lui Aslan

In buncarul unde se ascundea Aslan Mashadov, unitatile speciale ale FSB au descoperit arhiva personala a liderului separatist, a anuntat generalul Ilia Sabalkin, reprezentant al districtului militar din Caucazul de Nord. "In buncar au fost gasite arme de foc, grenade artizanale si standard, "briul de sahid" al lui Mashadov, citeva kilograme de explozivi, mijloace de comunicare radio, doua computere - notebook, casete video, un drapel al Icikeriei, precum si arhiva personala a conducatorului separatist. Printre altele, comisia de ancheta a atacului terorist de la Beslan si-a anuntat intentia de a solicita studierea acestor arhive, care ar putea clarifica multe dintre necunoscutele acelei tragedii.

Rebelii promit razboi total

Separatistii ceceni au reactionat violent la vestea asasinarii lui Mashadov, jurind sa declanseze un razboi total contra Rusiei.

"Cu moartea violenta a presedintelui Icikeriei (numele Ceceniei independente - n.r.), se deschide o noua era in istoria conflictului ruso-cecen, in care nici nu mai poate fi vorba de negocieri sau de o incetare a razboiului", scria ieri site-ul Kavkazcenter.com, utilizat frecvent de ceceni. "Aslan Mashadov era singurul care credea ca se poate discuta cu Moscova. Acum nu mai exista astfel de oameni in Cecenia", se afirma in comunicat. "Nu exista si nu pot exista negocieri cu imperiul rus. Imperiul rus trebuie eliminat".

Urmasul lui Mashadov

Daca "serviciile speciale sarbatoresc victoria, expertii se tem de escaladarea operatiunilor in Cecenia", noteaza cotidianul "Vedomosti". Si ziarul "Kommersant" avertizeaza ca, dupa Mashadov, "Samil Basaev sau Doku Umarov, doi lideri cunoscuti pentru pozitiile lor intransigente fata de Moscova, se vor afla cel mai probabil in fruntea combatantilor". Trebuie sa precizam ca acesti comandanti "din teren", spre deosebire de Mashadov care isi declara disponibilitatea de a angaja negocieri de pace cu Moscova, sint cunoscuti pentru intransigenta lor si agresivitatea in relatia cu Rusia. De altfel, nu poate fi exclus ca, pentru pastrarea posibilitatilor de cooperare cu Occidentul, pentru postul de lider al Icikeriei va fi avansat numele reprezentantului de la Londra al rebelilor, Ahmed Zakaev".

Recompensa de 10 milioane $ pe capul lui Aslan Mashadov

Fost ofiter al armatei sovietice, Aslan Mashadov reprezenta aripa moderata a rebeliunii separatiste cecene, releva AFP. Rusia oferea pentru prinderea lui o recompensa de zece milioane de dolari, dupa luarea de ostatici de la Beslan, din 2004, de catre un comando procecen. Liderul separatist condamnase insa aceasta actiune, soldata cu 344 de morti. Autoritatile ruse il comparau pe Mashadov cu Osama bin Laden sau cu liderul radical cecen Samil Basaiev, ale carui metode nu erau agreate de presedintele separatist, dar de care acesta a fost nevoit sa se apropie, pentru a-si pastra influenta. "Razboiul ne-a facut pe toti mai radicali fata de Rusia", marturisea Mashadov in 2002.

Nascut in Kazahstan, dupa ce Stalin i-a deportat pe cecenii acuzati de "colaborare cu nazistii", Aslan Mashadov a descoperit Cecenia la virsta de sase ani. Absolvent stralucit al Academiei de Artilerie din Leningrad, unde a invatat intre anii 1978 si 1981, viitorul presedinte separatist a condus el insusi cel mai bun regiment al artileriei sovietice, care a lansat asaltul impotriva separatistilor lituanieni, in ianuarie 1991, cu mai putin de un an inainte de destramarea URSS.

Un presedinte slab

In 1997, el a fost ales, cu asentimentul Kremlinului, presedinte al Ceceniei separatiste, dupa ce trupele ruse parasisera teritoriul rebel din Caucaz cu citeva luni inainte. Mashadov a condamnat frecvent luarile de ostatici si actele teroriste indreptate contra civililor din Rusia si nu a incetat sa cheme Moscova la negocieri. Inca de la inceputul rebeliunii cecene, in 1994, el s-a bucurat de imaginea unui lider moderat. In 1995 si 1996, rusii au negociat incheierea "primului" razboi cecen cu acest fost colonel sovietic, devenit sef al Statului Major al separatistilor in timpul conflictului.

Foarte popular in Cecenia, in special pentru talentul sau de strateg militar - el a condus recucerirea capitalei cecene, Groznii, in august 1996. Dupa alegerea sa ca presedinte, el nu a reusit sa restabileasca ordinea in tara, fiind criticat pentru slabiciunea de care a dat dovada. In incercarea de a obtine din nou controlul, Mashadov a instaurat sharia, legea islamica, luindu-si un prenume musulman, Khalid, si a infiintat un Consiliu de Stat alcatuit din toti liderii islamisti, insa fara rezultate vizibile.

In dizgratia Kremlinului

Dupa interventia din Daghestan, in august 1999, a wahabitilor lui Samil Basaiev si dupa mai multe atentate la Moscova, legitimitatea lui Mashadov nu a mai fost recunoscuta de catre Kremlin. Astfel, a inceput cel de-al doilea razboi ruso-cecen, in cursul caruia inteligenta si nervii de otel ai lui Mashadov nu au mai fost de folos Ceceniei, pentru ca noul presedinte rus, Vladimir Putin, a anuntat ca nu mai accepta sa "negocieze cu teroristii". In ultimul timp, Mashadov acuza Occidentul ca s-a aliat cu Putin, pentru a-si reglementa "obiectivele strategice globale", in timp ce conducerea rusa - care a ignorat incetarea unilaterala a focului, pe care a declarat-o in februarie, propunind negocieri - era criticata ca profita de aceasta "pentru a continua sa comita crime monstruoase pe teritoriul Ceceniei".


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.