La ora locala 10.00 in Israel, vocile au tacut iar sirenele au umplut aerul parfumat al primaverii de la poalele Muntelui Maslinilor cu strigatul lor ascutit ca o lama de otel. Asa obisnuiesc evreii sa marcheze de obicei ziua Holocaustului – ziua unui popor cufundat in durere.
O alta traditie este ca in Knesset, legislativul israelian, alesii poporului evreu sa dea citire numelor victimelor, in cadrul unei ceremonii intitulate "Orice om poarta un nume". Principala ceremonie se va desfasura, totusi, la muzeul Yad Vashem. In acest an aici s-a deschis o expozitie dedicata femeilor victime ale Holocaustului. Denumita "Crampeie de lumina" aceasta prezinta prin intermediul mijloacelor multimedia, pentru prima data experientele marii tragedii umane, modul in care femeile si-au pastrat identitatea Asa cum declara organizatorii, nu este o expozitie a blamarii si nici un catalog al marturiilor, ci o incursiune in cele mai intime momente ale femeilor care s-au luptat sa traiasca, in pofida tuturor greutatilor. "In loc sa le intrebam ce le-au facut nazistii, noi le-am intrebat ce au facut ele", a declarat Yehudit Inbar, custodele muzeului.

Rezultatul consta intr-o viziune foarte personala asupra vietilor distruse ale prietenelor, fiicelor si mamelor. Imaginile prezinta femei in ghetouri, partizani ascunzandu-se prin paduri, mirese tinere care scriau scrisori mamelor lor, explicandu-le ca cei pe care ii iubesc se vor intoarce curand. Reprezentatul Vaticanului, arhiepiscopul Antonio Franco nu a particiat la ceremoniile de la muzeu, invocand prezenta unei fotografii a Papei Pius al XII-lea intr-un context care sugereaza impasibilitatea suveranului pontif si, implicit, a bisericii catolice, fata de atrocitatile naziste. In cadrul, ceremoniilor de comemorare a Holocaustului, mii de persoane vor parcurge cei trei kilometri care despart cele doua lagare de exterminar Auschwitz si Birkenau. Intre 1940-1945, aici au pierit, conform istoricilor, aproximativ 1,1 milioane de barbati, femei si copii, in majoritate evrei din tarile europene ocupate de nazisti.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.