A fost una dintre cele mai zgomotoase si de amploare actiuni ale opozitiei ruse. A fost unul din cele mai agitate sfarsituri de saptamana din Rusia anilor 2007-2008, perioada electorala, deosebit de dificila si plina de capcane atat pentru elitele politice, cat si pentru opinia publica.
In decembrie - legislativele. in martie anul viitor - prezidentialele. Mii de persoane au iesit pe strazile Moscovei intr-un Mars al nesupunerii, al celor ce nu sunt de acord, al nemultumitilor fata de nivelul de trai, fata de regim, fata de Vladimir Putin. O actiune neautorizata insa. Primaria a refuzat sa aprobe cererea formatiunilor din Opozitie. Era de asteptat, de altfel: autoritatile si-au putut astfel justifica operatiunea de forta. in fata coloanelor de oameni inarmati cu lozinci si drapele, Puterea a venit cu trupe de Interne si trupe speciale (peste 9.000 de oameni), cu masini blindate si tunuri cu apa. Manifestantii au fost batuti, au fost tarati pe asfalt, au fost umiliti. Peste 250 de persoane au fost arestate. Inclusiv campionul mondial de sah, Garry Kasparov, unul din liderii miscarii "Alta Rusie". "Dati-ne voie sa nu fim de acord cu voi" a fost lozinca sub care au marsaluit nemultumitii.

Dupa cateva ore, Kasparov a fost eliberat, impreuna cu majoritatea celor arestati. Va trebui sa plateasca o amenda pentru ca a luat parte la un miting ilegal. Cu cateva zile in urma, intr-un amplu articol difuzat de presa electronica, el indemnase oamenii sa coboare in strada. De ce aceasta riposta dura din partea autoritatilor? Vrea oare liderul de la Kremlin, pe ultima suta de metri a mandatului sau, sa confirme calificativul de "dictator" care i-a fost atribuit de Opozitia rusa? Sau e teama de o revolutie, dupa modelul celei portocalii din Ucraina? Mai ales ca, intr-un articol ce va apare in "Foreing Affairs", liderul Opozitiei ucrainene, Iulia Timosenko, indemna tarile occidentale in ansamblul lor sa opuna Rusiei o politica externa comuna, pentru a domoli setea de expansiune a Moscovei. Pe acest fundal, un raport al Departamentului de stat al SUA recunoastea practic ca finanteaza o serie de miscari politice din Rusia, iar emigrantul politic Boris Berezovski declara in paginile publicatiei britanice "The Guardian" ca pregateste o "lovitura de palat" in Rusia, o rasturnare prin forta a regimului de la Kremlin. Iar principalul instrument de lucru va fi chiar miscarea lui Kasparov, "Alta Rusie".


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.