Kazahstanul a primit bani pentru a inlatura consecintele celui mai mare dezastru ecologic provocat de om Guvernul Kazahstanului a obtinut un important imprumut din partea Bancii Mondiale pentru a salva Marea Aral.

Banii vor fi utilizati pentru un proiect menit sa salveze partea de nord a acestei intinderi de apa, scrie BBC. Potrivit Natiunilor Unite, disparitia Marii Aral este cel mai mare dezastru provocat de oameni. Proiectul are ca scop salvarea de la disparitie a celei de-a patra intinderi de apa continentala din lume.

Totul a inceput prin anii ‘30, cand Stalin a creat, in mod artificial, cele cinci republici ale Asiei Centrale (Kazahstan, Uzbekistan, Turkmenistan, Kirghizstan si Tadjikistan). Uniunea Sovietica a considerat intotdeauna aceasta regiune ca un rezervor de resurse naturale si de mana de lucru. Aralul era renumit in fosta URSS pentru resursele sale piscicole si pentru statiunile de pe coasta de sud - Muinak si Kazahdarya. Apa sa de un albastru intens era atat de limpede incat se putea vedea pana la o adancime de 25 de metri, iar in iulie temperatura marii atingea 30 de grade.

Nenorocirea a inceput in anii '70

Marea Aral a inceput sa dispara in anii 1970, cand guvernul URSS a deturnat cursul a doua rauri care se varsau in apele ei, pentru a iriga campurile de bumbac din Kazahstan si Uzbekistan, pe atunci republici sovietice. Privata de aportul celor doua rauri, Marea Aral a inceput sa dispara.

Desertul a avansat, schimband clima, distrugand economia si ecosistemul si obligand zeci de mii de oameni care traiau pe malul marii sa plece.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.