Toate cele trei formatiuni parlamentare se exclud reciproc dintr-o posibila alianta

La cateva ore dupa confirmarea victoriei comunistilor, cele doua formatiuni din opozitie, Blocul Moldova Democrata (BMD) si Partidul Popular Crestin Democrat (PPCD), au anuntat ca nu vor sustine alegerea unui presedinte comunist, deschizand astfel calea unui scrutin anticipat.

Serafim Urechean, liderul BMD, a calificat alegerile drept "incorecte" si a declarat ca gruparea sa "nu va face alianta cu nici un partid", asteptand declansarea unui scrutin anticipat, care va aduce "majoritate absoluta" pentru BMD. Presedintele PPCD, Iurie Rosca, s-a aratat la fel de categoric in a forta "esecul alegerii presedintelui", pentru a se putea organiza alegeri anticipate. Actualul presedinte, Vladimir Voronin, isi exprimase initial speranta ca unii membri ai opozitiei vor vota pentru un presedinte comunist "din motive de responsabilitate fata de interesul tarii", dar si-a redefinit pozitia in fata intransigentei opozitiei.

"Nici un partid n-a venit la guvernare ca sa faca rau poporului, caruia i-au facut promisiuni cu trei zile in urma si daca ei peste trei zile isi schimba blana, atunci o sa fie foarte bine sa mergem la alegeri anticipate", a spus Voronin. Potrivit articolului 78 din Constitutia Moldovei, comunistilor le-ar trebui 60 de voturi (trei cincimi din numarul de parlamentari), pentru a-si impune presedintele. Daca un al doilea tur intre primii clasati ar esua la randul sau, intreaga procedura a alegerii presedintelui ar trebui repetata.

Daca nici alegerile repetate nu ar fi un succes, presedintele in exercitiu este obligat sa dizolve Parlamentul si sa stabileasca data alegerilor anticipate. Aparent, obtinerea a inca 5 voturi, fata de cele 55 de care dispun, nu ar fi foarte dificila pentru comunisti, in conditiile in care, in 2001, aproape jumatate dintre parlamentarii Aliantei Braghis (acum inclusa in BMD) au votat pentru Voronin. Radicalismul opiniilor exprimate dupa scrutin pare sa infirme repetarea "tradarii" de atunci. Pana ieri, fiecare dintre cele trei grupari parlamentare respinsese ideea unei colaborari cu oricare dintre celelalte doua in declaratiile de dupa scrutin, PPCD si BMD suspectandu-se reciproc ca vor cadea la o intelegere cu comunistii.

Iurie Rosca a declarat ca "Voronin are mai multe variante pentru a atrage de partea sa unii membri ai BMD si chiar are de unde alege". Urechean a respins acuzatiile PPCD, aratandu-si deschiderea pentru "consolidarea fortelor democratice", intre care a evitat sa mentioneze PPCD. Chiar daca oamenii nu s-au grabit sa iasa in strada, iar observatorii internationali au recunoscut legitimitatea alegerilor, cu toate neregulile constatate, criza politica de la Chisinau se anunta mai dificila decat cea de acum patru ani. In 2001, alegerile anticipate castigate de comunisti au avut la origine tot imposibilitatea alegerii unui presedinte.

Ca posibila solutie pentru iesirea din criza ar fi amendarea Constitutiei, pentru revenirea la alegerea prin vot direct a sefului statului. O alta varianta ar fi coborarea pragului electoral de la 6% la 4%, cum au si recomandat o serie de observatori ai scrutinului de duminica, ceea ce ar diversifica componenta Parlamentului, oferind mai multe posibilitati de a forma aliante formatiunii majoritare. Deocamdata, optarea pentru vreuna din solutii pare departe, din pricina lipsei de disponibilitate pentru dialog intre cei trei actori ai vietii politice parlamentare de la Chisinau.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.