Responsabilul Uniunii Europene pe probleme de politica externa, Javier Solana, a afirmat ca au aparut semne de speranta in ceea ce priveste relansarea procesului de pace din Orientul Apropiat.

Cu ocazia unei reuniuni neoficiale a ministrilor de externe din cele 27 de tari ale Uniunii Europene, domnul Solana a spus ca, dupa o perioada indelungata de obstructionare reciproca, Liga Araba si guvernul israelian dau semne ca doresc sa abordeze o pozitie mai constructiva.

Dupa reuniunea de la Riad, Javier Solana a abordat un ton ceva mai optimist in ceea ce priveste procesul de pace. Laudand eforturile Ligii Arabe de a relansa o initiativa de pace referitoare la Israel, precum si ceea ce el a numit "reactia constructiva a guvernului israelian", Javier Solana a apreciat ca cele doua parti par dispuse sa construiasca dinamica necesara pentru solutionarea acestei crize, vechi de decenii.

"Traim timpuri cand putem spune ca avem dreptul sa speram ca vom merge inainte pe calea procesului de pace. Este foarte important ca Europa sa participe la mentinerea acestei sperante. Nu spun ca maine va fi pace, ci doar ca mergem in aceasta directie", a spus responsabilul diplomatic al Uniunii Europene.

Rezerve

incercand sa mentina lucrurile pe acest fagas, Uniunea Europeana a lasat o portita deschisa pentru noul guvern de unitate nationala din teritoriile palestiniene, chiar daca acesta nu a indeplinit cererile privind renuntarea la violenta si recunoasterea Israelului.

Javier Solana a spus ca unii dintre membrii cabinetului, cum ar fi ministrii finantelor sau de externe, sunt vechi prieteni ai Uniunii Europene, cu care trebuie pastrate relatiile.

Insa ministrii de externe ai Uniunii au afirmat ca un proiect de ajutor pentru teritoriile palestiniene va continua sa ocoleasca guvernul de la Ramallah in perioada urmatoare, pentru ca statele comunitare sa evalueze intentiile noului cabinet.

Anul trecut, Uniunea Europeana a trimis circa un miliard de dolari in teritoriile palestiniene. Banii au ajuns direct in mainile a 150 de mii de familii sarace.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.