Presedintele american George W. Bush l-a desemnat, luni, pe subsecretarul de stat pentru dezarmare John Bolton, ambasador al Statelor Unite la ONU. In opinia analistilor de la "New York Times", aceasta numire ridica o serie de intrebari, avind in vedere ca Bolton este unul dintre "ulii" neoconservatori, cunoscut drept un "partizan al politicii de forta", care, nu de putine ori, a exprimat pozitii critice fata de activitatea Natiunilor Unite.
"Presedintele si cu mine i-am cerut lui John Bolton sa accepte acest post, deoarece cunoaste mecanismele de functionare ale institutiei", a declarat secretarul american de stat, Condoleezza Rice. Bolton este nu numai un diplomat "experimentat", dar si un "om hotarit", a adaugat ea.

In virsta de 56 de ani, Bolton este unul dintre exponentii de frunte ai curentului neoconservator, ai carui reprezentanti au acaparat mai toate pozitiile-cheie in cadrul administratiei americane. El s-a numarat printre cei care au facut presiuni in directia razboiului cu Irakul si a lansat atacuri dure la adresa regimurilor din Coreea de Nord, Iran, Siria si Cuba. Spre exemplu, el pledeaza pentru inaintarea dosarului iranian Consiliului de Securitate al ONU, in vederea impunerii de sanctiuni economice, in ciuda faptului ca, oficial, presedintele Bush a declarat ca sprijina eforturile aliatilor europeni pentru rezolvarea pe cale diplomatica a crizei.

Dispret pentru aliati

Nominalizarea lui Bolton pentru acest post- cheie pentru relatiile internationale ale SUA a fost catalogata de opozitia democrata drept "inexplicabila". "Daca presedintele este serios in intentia sa de a colabora cu restul lumii, de ce a ales pe cineva care a dovedit atita dispret pentru cooperarea cu aliatii nostri?", s-a intrebat fostul candidat in la presedintie, John Kerry. Bolton are nevoie de confirmarea Senatului pentru a-si putea ocupa postul, astfel ca audierile ce vor urma se anunta destul de dure. "Intr-un moment in care presedintele Bush recunoaste ca trebuie sa incepem sa reparam relatiile deteriorate cu restul lumii, el desemneaza pe cineva care se opune de multa vreme cooperarii cu alte natiuni", a declarat liderul democratilor din Senat, Harry Reid.

Inamic inversunat al institutiilor internationale

John Bolton a dat asigurari ca "bilantul sau personal demonstreaza un sprijin clar pentru o diplomatie multilaterala efecienta". Totusi, el a recunoscut ca a criticat frecvent Natiunile Unite si a apreciat ca rolul "conducerii americane este vital pentru succesul ONU". In perioada premergatoare razboiului din Irak, Bolton a condus eforturile administratiei americane de a-l indeparta de la conducerea Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (organism sub egida ONU) pe Mohamed El Baradei, deoarece acesta refuza sa adopte o pozitie dura fata de asa-zisele ambitii nucleare ale Irakului.

De asemenea, este cunoscut drept un adversar inversunat al Curtii Penale Internationale, instanta responsabila cu judecarea crimelor de razboi si a crimelor impotriva umanitatii si considerata de Statele Unite ostila intereselor sale. Bolton a criticat operatiunile de mentinere a pacii si nu s-a aratat preocupat de plata contributiei financiare americane catre ONU.

Avocat de formatie, a ocupat mai multe functii in timpul administratiei Reagan si George Bush sr., inainte de a fi cooptat in echipa sa de catre actualul presedinte. De asemenea, el a fost vicepresedintele centrului de cercetari American Enterprise Institute, angajat in elaborarea celor mai controversate concepte de politica externa ale administratiei George W. Bush, precum razboiul "preventiv" sau democratizarea Orientului Mijlociu.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.