Consiliul National de Informatii al SUA (NIC), centrul de analiza a strategiilor pe termen mediu si lung al comunitatii americane de informatii, a publicat de curand un raport privind modificarile globale ce vor avea loc pana in anul 2020. NIC apreciaza ca "India si China se vor ridica la statutul de noi actori globali majori - similar cu ridicarea Germaniei in secolul al 19-lea si cea a Americii in secolul al XX-ea - ceea ce va transforma peisajul politic international, cu un potential impact dramatic asemanator cu celelalte doua cazuri.

In acelasi mod in care analistii se refera la secolul al XX-lea ca la secolul american, inceputul secolului al XXI-lea poate fi vazut ca o perioada in care o parte a lumii aflate in curs de dezvoltare, sub conducerea Chinei si Indiei, vor porni pe propria cale". NIC mai arata ca "populatia regiunilor centrale pentru istoria secolului XX - Europa si Asia - va descreste in mod dramatic, iar cresterea populatiei va avea loc in tarile in curs de dezvoltare aflate pana recent la periferia economiei globale".

Mai mult decat atat, "noile puteri - China si India - s-ar putea indrepta catre un nou set de organizare internationala, existand un potential de rupere cu unele din institutiile si practicile lumii de dupa cel de-al doilea Razboi Mondial". NIC arata ca "dorinta Chinei de a castiga statutul de mare putere la nivel mondial se va reflecta in marirea presiunii sale economice asupra tarilor din regiune, ca si in pasii intreprinsi in directia intaririi sale militare".

In acest cadru fundatia Project for the New American Century impreuna cu Civic Institute din Praga au organizat la sfarsitul saptamanii trecute conferinta "China: democratiile europene si americane in fata provocarii", in cadrul careia au fost analizate problemele respectarii drepturilor omului din China.

De asemenea, a fost abordata intentia Uniunii Europene de a ridica embargoul pentru exporturile de armament impus Chinei. Eurodeputata ceha Jana Hybaskova a aratat ca, in ciuda unei motiuni care cere pastrarea acestui embargo, adoptata de Parlamentul European, presedintia luxemburgheza a UE pare hotarata sa ridice aceasta interdictie. Impotriva ridicarii acestui embargo s-a pronuntat si senatorul ceh Josef Jarab, presedintele comitetului pentru afaceri externe al Senatului de la Praga - oficialul ceh afirmand ca "nu exista nici un motiv politic pentru o astfel de actiune din partea Uniunii Europene".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.