Portugalia a inaugurat ceea ce afirma ca ar fi cea mai puternica centrala de energie solara din lume. Proiectul este parte a eforturilor acestei tari de a reduce - pe de o parte - importurile de energie, iar pe de alta parte, volumul gazelor cu efect de sera.

Centrala a fost construita in comun de companii americane si portugheze, in apropiere de orasul Serpa, in sudul regiunii Alentejo.

Noua centrala solara produce suficienta energie pentru alimentarea a opt mii de case.

La doua sute de kilometri de Lisabona, pe coasta unui deal, cincizeci si doua de mii de module fotovoltaice stralucesc in soare, printre maslini.

Centrala solara se intinde pe o suprafata de aproximativ saizeci de hectare, echivalentul a peste optzeci de stadioane.

Constructia proiectului Serpa a inceput in iunie 2006 si s-a incheiat, la termenul stabilit, in luna ianuarie a acestui an.

Functioneaza inca de atunci, producand energie electrica fara nici un fel de emisii de gaze poluante, insa abia saptamana aceasta a avut loc inaugurarea oficiala.

Credem ca energia solara are un potential important, mai ales pe masura ce se reduc costurile pentru ca energia solara nu este inca, fara subventii de la stat, competitiva.
Kevin Walsh

Proprietara centralei este compania General Electric, care a finantat si achizitionat proiectul anul trecut, contra sumei de saptezeci si cinci de milioane de dolari.

Centrala foloseste un sistem inovator dezvoltat de unul din liderii mondiali in domeniu - Powerlight.

Sistemul, numit Power Tracker, urmareste traiectoria soarelui pe cer, astfel incat sa genereze mai multa energie electrica decat sistemele conventionale cu montaj fix.

"Gratie acestui minunat soare portughez si a tehnologiei Powerlight, acest proiect produce peste douazeci de gigawati pe ora, pe an, suficient pentru a asigura energia electrica necesara a opt mii de case, aici, in Portugalia", spune Kevin Walsh, reprezentantul General Electric.

Kevin Walsh se declara increzator ca tehnologia solara va avansa in urmatorii zece ani.

"Cred ca acesta este numai varful aisbergului pentru noi. Credem ca energia solara are un potential important, mai ales pe masura ce se reduc costurile pentru ca energia solara nu este inca, fara subventii de la stat, competitiva."

"insa noi credem ca in urmatorii cinci pana la sapte ani vom vedea reduceri dramatice ale costului punerii in functiune de centrale solare", spune domnul Walsh.

Portugalia se bazeaza mult pe combustibili fosili din import, iar emisiile de dioxid de carbon ale tarii au crescut cu 34 la suta din 1990, aceasta fiind una dintre cele mai rapide rate de crestere din lume.

Acesta este motivul pentru care autoritatile acorda unele dintre cele mai interesante subventii si bonusuri pentru cei care instaleaza sisteme de producere a energiei regenerabile.

Ministrul economiei din Portugalia, Manuel Pinho, spune ca tara sa are obiective ambitioase privind energia regenerabila.

Portugalia intentioneaza sa produca patruzeci si cinci la suta din totalul energiei electrice, folosind surse regenerabile.

"Iar din aceste patruzeci si cinci la suta, 15 la suta vor proveni din biomasa si din energie solara. Este unul dintre cele mai ambitioase obiective, nu doar in Europa, ci si la nivel mondial", spune cu mandrie ministrul de la Lisabona.

De altfel, potrivit unui studiu al Comisiei Europene, publicat in luna ianuarie, energia solara se bucura de un sprijin raspandit in Portugalia, unde 77 la suta din populatie se declara in favoarea folosirii surselor regenerabile si nepoluante de producere a energiei.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.