Dupa ce ministrul sanatatii din China, Gao Qiang, a avertizat, la inceputul saptamanii trecute, ca medicii din aceasta tara au obiceiul sa recomande cantitati excesive de medicamente scumpe pacientilor, doar pentru ca sunt gratuite, un grup de jurnalisti a organizat o farsa pentru a testa corectitudinea acestor afirmatii.

Timp de doua zile, jurnalistii de la China News au oferit ceai in locul probelor de "urina" unor doctori carora li s-au plans ca au infectii urinare. Din cele zece spitale testate, sase au pus diagnosticul sugerat, adica "infectie urinara", iar medicii le-au recomandat antibiotice gratuite, cam cat sa umple doua sacose.

Provincia Zhejiang a fost zguduita dupa publicarea acestei investigatii. Cazul a fost filmat de una dintre televiziunile locale, care a participat la ancheta inca de la inceput.

La unul dintre spitale, doctorul care a primit borcanul in care se afla ceai verde s-a intors dupa cinci minute si a pretins ca in urina sunt prezente leucocite, ceea ce insemna ca pacientii sufera de infectie urinara.