Boeing-ul 737 al CIA, care a facut escale in Romania, transporta suspecti de terorism, carora li se spune ca sint dusi in tari unde tortura e permisa

Canalul american de televiziune CBS a prezentat duminica seara o ampla ancheta referitoare la un program secret al Agentiei Centrale de Informatii a SUA (CIA) de a transporta, cu un avion operind sub numele unor companii fictive, indivizi suspecti de terorism, in tari unde se practica in mod curent tortura. Reamintim ca, in urma cu citeva zile, revista americana "Newsweek" a publicat un material incendiar referitor la acest nou scandal in care se spunea ca un avion Boeing 737, la bordul caruia se aflau presupusi teroristi, ar fi facut in mai multe rinduri escale pe aeroporturile din Bucuresti si Timisoara.

Emisiunea "60 Minutes" de duminica seara a difuzat o inregistrare video ce arata un Boeing 737 aflat pe o pista de aterizare a aeroportului din Glasgow, Scotia. Realizatorii emisiunii de la CBS afirma ca au reusit sa urmareasca deplasarile acestui aparat, care opera sub nume de companii fictive, si care ar fi efectuat dupa 11 septembrie 2001 cel putin 600 de zboruri catre 40 de tari. Printre cele mai frecvente destinatii s-au numarat Iordania - 30 de zboruri, Afganistan - 19, Maroc - 17, Irak - 16, dar si Egipt, Libia si baza americana de la Guantanamo, Cuba.

Avionul urmarit este unul dintre cele doua folosite de CIA in cadrul programului sau de "restituire", cum se numeste remiterea de suspecti guvernelor straine in vederea interogarii lor, au precizat ziaristii americani. Celalalt avion folosit pentru transportul detinutilor este un aparat de tip Gulfstream G5. In multe dintre cazuri, aparatele operau sub sigla Premiere Executive Transport Services, cu sediul in Massachusetts, la o adresa unde ziaristii au gasit un cabinet de avocatura si nici urma de avioane.

Violul si oparirea, metode de interogare

Craig Murray, fost ambasador britanic in Uzbekistan, tara care, de asemenea, s-ar fi numarat printre destinatiile avionului, a afirmat in cadrul emisiunii ca persoanele insarcinate cu interogatoriile in aceasta tara folosesc metode deosebit de dure, inclusiv asfixierea, violul sau scufundarea membrelor in apa clocotita. Potrivit diplomatului, CIA stie ca unele informatii au fost obtinute prin tortura, dar nu este deranjata de acest lucru. Toamna trecuta, Murray s-a plins superiorilor sai ca si serviciile secrete britanice primesc astfel de informatii "murdare" de la americani, insa, in loc sa se ia masuri, el a fost rechemat de la post, fiind nevoit sa paraseasca diplomatia.

Rapit din greseala

Una dintre victimele acestui program care au fost identificate este Khaled el-Masri, un cetatean german nascut in Kuweit, care a fost rapit anul trecut in timp ce se afla in vacanta in Macedonia. Datele recuperate de jurnalistii americani confirma povestea sa, avionul Boeing 737 facind in acea perioada o cursa intre Skopje, Macedonia, spre Bagdad, pentru a ajunge in final la Kabul, in Afganistan. Acolo i s-a spus: "Te afli intr-o tara unde nu exista legi si nimeni nu stie ca esti aici", astfel incit sa inteleaga ca trebuie sa colaboreze daca vrea sa scape cu viata. In inchisoarea aceea se mai aflau sauditi, yemeniti, tanzanieni si pakistanezi. Masri a fost tinut in izolare totala timp de cinci luni si interogat in repetate rinduri de niste americani, printr-un translator. La capatul acestui interval, el a fost eliberat, americanii explicindu-i ca a fost o simpla confuzie de nume. Cazul este in prezent investigat de procuratura germana.

Tranchilizante pe aeroport

Masri nu este singurul nevinovat care a avut de patimit din pricina acestui program secret. In ianuarie, SUA l-au eliberat pe cetateanul australian Mamdouh Habib de la baza americana de la Guantanamo (Cuba), unde a fost torturat in timpul detentiei. Americanii nu au formulat nici o acuzatie impotriva sa.

Un alt caz de transport abuziv al unor suspecti, doi egipteni, a declansat un adevarat scandal in Suedia, de unde au fost luati de aparatul Gulfstream. Suedezii au fost alarmati inca de cind au vazut cum sint tratati cei doi pe aeroport - hainele le-au fost sfisiate cu foarfeci si cutite, li s-au pus catuse si li s-au facut injectii cu tranchilizante. Diplomatii suedezi care au urmarit cazul afirma ca detinutii au fost torturati intr-o inchisoare egipteana, inclusiv cu socuri electrice. In final, unul a fost condamnat la 25 de ani de inchisoare pentru presupuse simpatii islamiste, in timp ce celalalt a fost eliberat dupa doi ani de calvar. Autoritatile egiptene l-au trimis inapoi in satul sau natal si i-au interzis sa faca declaratii presei occidentale.

In editia sa de duminica, "New York Times" afirma ca administratia americana a acordat CIA autoritate extinsa pentru transportarea suspectilor de terorism in afara SUA, presedintele insusi semnind o directiva prin care agentia se putea ocupa de aceste cazuri fara a mai astepta avizul Casei Albe pentru fiecare "transfer". CIA si Casa Alba au refuzat sa comenteze aceste informatii. Cu toate acestea, dezvaluirile au fost confirmate de un fost oficial CIA, Michael Scheuer, cel care a condus departamentul insarcinat cu capturarea lui Osama bin Laden si a ajutat la crearea acestei retele secrete de transport. Scheuer spune ca acest program permite strategilor si politicienilor americani sa evite luarea unor decizii dificile. "Asta inseamna sa gasesti pe cineva care sa faca treburile murdare in locul tau", a declarat Scheuer.

Bucuresti si Timisoara - pe harta terorii secrete

Potrivit revistei "Newsweek", printre escalele facute de aparatul Boeing, in ianuarie 2004 figureaza si doua aeroporturi din Romania. Conform planurilor de zbor, aparatul a plecat din Washington pe 16 ianuarie 2004 si a facut escale in Irlanda, Cipru si Maroc. Ulterior, aparatul a ajuns la Kabul si apoi la Alger (22 ianuarie), pentru ca in data de 23 ianuarie sa ajunga la Palma de Mallorca, de unde a plecat spre Macedonia. A doua zi, 24 ianuarie, avionul a decolat spre Bagdad si, in aceeasi zi, a ajuns din nou la Kabul. Pe 25 ianuarie, avionul a facut escala la Timisoara, iar a doua zi la Bucuresti, de unde a decolat spre Palma de Mallorca. Trei zile mai tirziu, avionul a plecat spre aeroportul Dulles din Washington.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.