Pentru analistii politici din Rusia, ultima "miscare" a presedintelui Vladimir Putin, privind controlul mass-media, nu este deloc o surpriza.

Sa nu uitam ca 2008 va fi an electoral, iar o mare parte din presa rusa, in special cea practicata pe net, se declara deschis impotriva actualei conduceri de la Kremlin. Ca atare, presedintele a semnat recent un decret, prin care doua organizatii de monitorizare a mijloacelor media, culturii, telecomunicatiilor si a tehnologiei informatiei sint reunite intr-un singur si foarte puternic organ de control. Este vorba despre fuziunea dintre Rosokrankultura, organizatia ce monitoriza media si cultura si Rossviaznadzor, corpul federal de control al telecomunicatiilor si tehnologiei informatiei. In concluzie, organizatie nou-infiintata - spun oficialitatile - va imbunatati eficienta activitatilor de monitorizare generala a presei, dar multi dintre ziaristii rusi, in special reprezentantii presei independente, sint de o cu totul alta parere.

In primul rind, nasterea unui asemene "colos" inseamna acordarea de licente de functionare tuturor posturilor TV, ziarelor si website-urilor, precum si controlul asupra continutului acestora. Daca, pina acum, ziaristii independenti se mai "refugiau" pe net, incercind in cadrul editiilor online ale publicatiilor sa-si mai expuna adevaratele pareri privind diverse subiecte controversate, cum ar fi actuala situatie politico-economica din Rusia, acum se pare ca li s-a luat si acest "lux".

"Este o incercare evidenta de a pune totul sub control, nu numai presa electronica, dar si datele personale ale oamenilor, cum ar fi cele din bloguri", a declarat revoltat Raf Sakirov, fostul redactor-sef al cotidianului Izvestia. Sakirov a fost dat afara de la conducerea ziarului, dupa o relatare extrem de critica a interventiei fortelor de ordine in criza ostaticilor scolii din Beslan, din 2004.

De asemenea, Roman Bodanin, comentator politic al celui mai accesat site de stiri, www.gazeta.ru, a declarat ca noul corp de control permite guvernului sa aplice o presiune mult mai mare asupra presei independente. Bodanin a amintit ca site-ul sau a primit, in cursul anului trecut, un avertisment oficial pentru "extremism", dupa ce a scris despre controversa stirnita de desenele satirice la adresa profetului Mahomed. Un alt jurnalist cunoscut, Andrei Vasiliev, editor al cotidianului Kommersant, atrage si el atentia asupra nepopularei miscari a presedintelui rus, spunind ca nu este deloc o idee buna "sa pui saua pe presa", mai ales inainte de un an electoral.


Despre autor:

Sursa: 7plus.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.