Linistitele insule tropicale au devenit linia intii a frontului antiterorist si o amenintare la adresa securitatii sociale, insa sint produsul inevitabil al globalizarii.

Principalul lucru pe care paradisurile fiscale il ofera companiilor straine este discretia. Dependenta lor de capitalul strain i-a facut pe critici sa le considere vinovate de tolerarea crimei si fraudei. Dictatori precum filipinezul Ferdinand Marcos si indonezianul Mohammed Suharto, finantatorii atentatelor de la 11 septembrie 2001, au numele legate de paradisurile fiscale.

Copiii Imperiului Britanic

Majoritatea celor 33 de paradisuri fiscale sint mici teritorii, foste sau actuale protectorate britanice. Ele au avantajul mostenirii sistemului legal si institutiilor britanice, al cunoasterii limbii engleze si al legaturilor cu Londra, nu de mult principalul centru financiar mondial. In perioada decolonizarii, evolutia lor catre actualele paradisuri a fost sprijinita de Marea Britanie, deoarece aceasta scutea Londra de ajutoarele financiare pe care trebuia sa le trimita in colonii si protectorate. Astfel, Barbados si Mauritius au ajuns sa nu mai depinda de plantatiile de trestie de zahar, devenind, de jure, paradisuri fiscale in 1970, respectiv 1992, la scurt timp dupa obtinerea independentei.

Rasfatatii Internetului

"Serviciile financiare constau, in principiu, in gestionarea informatiilor. E o chestiune de zero si unu, precum in informatica", comenteaza Urs Rohner, manager al Credit Suisse, impactul revolutiei informatice asupra paradisurilor fiscale.

Conform unui studiu al Organizatiei Economice pentru Cooperare si Dezvoltare, in acest moment exista 33 de paradisuri fiscale care detin intre 5 si 7.000 de miliarde de dolari si gestioneaza 8% din capitalul mondial, de 5 ori mai mult decit acum 20 de ani. In aceste conditii, Insulele Bermude au devenit cea mai bogata tara din lume, cu un PIB pe cap de locuitor de 70.000 de dolari, fata de 43.000 de dolari in SUA.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.