Speranta de viata a populatiei Rusiei este una din cele mai scazute din tarile dezvoltate. Daca situatia nu se va imbunatati si daca rata natalitatii ramane scazuta, se estimeaza ca pana la mijlocul acestui secol populatia Rusiei va scadea cu o treime, insemnand cu 40 de milioane de oameni mai putin decat acum.

Executivul rus, acuzat de autoritatile medicale ca ar fi direct responsabil de aceasta situatie dezbate o posibila majorarea a fondurilor alocate sistemului sanitar.
Speranta de viata a unui barbat rus este acum de 58 de ani - cu 15 ani mai putin decat in majoritatea tarilor dezvoltate.Criza demografica a Rusiei a inceput in anii '60 si a fost mereu o tema sensibila din punct de vedere politic.

Guvernele de la Moscova au refuzat sa admita existenta problemei, iar cifrele demografice au fost pastrate secrete - de teama ca etnicii rusi vor deveni minoritari in randul popoarelor sovietice.Dupa destramarea Uniunii Sovietice, situatia s-a inrautatit in urma raspandirii rapide a ceea ce autoritatile numesc "boli semnificative din punct de vedere social."Printre acestea - diabetul, hepatita, cancerul, tuberculoza si SIDA.

Impreuna cu tot mai multe crime, sinucideri si abuzuri de droguri a aparut ceea ce expertii considera a fi o "catastrofa in privinta sanatatii".Mai mult, dupa cum a declarat la BBC, Masha Lipman, de la Centrul Carnegie din Moscova - efecte grave are si consumul excesiv de alcool.

"In mod cert, alcoolismul este una din problemele majore. Nu doar alcoolismul in mod direct, ci si afectiunile pe care le provoaca, cele cardiace de exemplu."

Masha Lipman avertizeaza si ca sistemul sanitar din Rusia e incapabil sa faca fata situatiei.In urma prabusirii Uniunii Sovietice a disparut sistemul gratuit de asigurari de sanatate.Acum, spune Masha Lipman, nici macar nu e clar care sunt serviciile gratuite si care sunt cele platite.

Pericolul scaderii populatiei cu o treime face ca executivul de la Moscova sa ia in considerare o majorarea masiva a fondurilor destinate sistemului sanitar, in special programelor de prevenire a imbolnavirii cu boli cum ar fi tuberculoza sau diabetul.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.