Viitorul Europei a fost tema summitului hispano-italian, care i-a reunit ieri, la Ibiza, pe sefii de guvern ai Italiei si Spaniei, Romano Prodi si Jose Luis Rodriguez Zapatero.

"Doar uniti vom putea actiona eficient impotriva violentei, injustitiei, inegalitatilor si dezechilibrelor economice; abordarea problemelor derivate din schimbarile climatice sau pandemiilor, sau gestionarea fluxurilor masive ale populatiilor", au declarat cei doi adaugand "Proiectul Tratatului Constitutional aspira, tocmai, la acoperirea acestei necesitati".

Prodi si Zapattero au continuat pledoaria pentru Tratatul Constitutional precizand "timpul scurs nu a fost inutil. Ne-a permis, spun autorii, sa constatam ca avem nevoie mai mult de Europa, ca, noi, europenii nu vom putea da un raspuns eficient la provocarile timpurilor noastre decat aprofundand integrarea". Premierii italian si spaniol s-au prinuntat de asemenea pentru intarirea dimensiunii suduce a Uniunii Europene prin revigorarea "Procesului Barcelona". "Pentru aceasta, mizam pe Procesul Euromediteranean de la Barcelona. Dialogul cultural este un canal prioritar pentru a atinge obiectivul de a transforma Mediterana intr-un spatiu al pacii, securitatii si prosperitatii impartasite. Sefii celor doua guverne s-au pronuntat de asemenea in favoarea crearii unei piete integrate a energiei la nivelul Uniunii Europene, precum si pentru respectarea legislatiei comunitare referitoare la liberalizarea pietelor de electricitate si gaz. In declaratia comuna semnata de ministrii spaniol si italian ai industriei, Joan Clos i Matheu si Pier Luigi Bersani, Madridul si Roma subliniaza "necesitatea ca UE sa vorbeasca cu o singura voce in relatiile cu statele producatoare de materii prime si sa dezvolte un dialog structurat si constant cu celelalte tari consumatoare".

Astfel, potrivit declaratiei comune, cele doua state isi reafirma "angajamentul comun pentru definirea unei politici energetice europene durabile, cu obiectivul de creare a unei piete integrate a energiei, respectarea deplina a directivelor in vigoare in materie de liberalizare a pietelor de electricitate si gaz, ameliorarea interconexiunilor si coordonarea gestionarii retelelor".


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.