Se pare ca amplasarea elementelor scutului antiracheta american in Polonia si Cehia redeschide vechi dosare considerate demult inchise ale securitatii pe continentul european.

Declaratiile recente ale liderilor din toate capitalele implicate, Moscova, in primul rand, Washington, Varsovia, Praga sau Berlin ne fac chiar sa ne intrebam daca nu cumva Razboiul Rece a intrat in acest deceniu si jumatate de la disparitia Uniunii Sovietice, perioada in care a fost considerat de domeniul trecutului, intr-un plan secund pentru a reveni in prim plan acum intr-un context oarecum schimbat. Desigur, nu mai vorbim despre o confruntare ideologica, dar nu trebuie sa uitam faptul ca ideologia nu a fost decat un camuflaj pentru confruntarea strategica dusa prin intermediul fortelor conventionale si neconventionale, a stabilirii sferelor de influenta si zonelor gri. In toti anii care au trecut in acest interval de gratie Moscova a acuzat constant extinderea NATO spre est si a considerat-o o amenintare directa la adresa propriei sale securitati. Recent Vladimir Putin vorbea si despre o alta extindere, nu a NATO ci a Statelor Unite, "o tara Statele Unite s-a extins dincolo de frontierele sale, devenind o amenintare". Si, desigur, trebuie sa acceptam ca amplasarea elementelor scutului antiracheta american in Estul Europei descrie o astfel de extindere a sistemului defensiv al SUA pana foarte aproape de granitele Rusiei. Reactia Moscovei este una de tip "Razboi Rece". "Daca guvernele Poloniei si Cehiei precum si a altor state vor lua decizia de a amplasa elemente ale scutului antiracheta american pe teritoriul lor trebuie sa se astepte ca aceste facilitati vor deveni tinte pentru fortele noastre balistice" a declarat luni comandantul fortelor balistice strategice de la Moscova, generalul Nikolai Solovtsov citat de cotidianul britanic Financial Times.

Cu alte cuvinte aceste tari vor fi catalogate "inamice". Un alt general rus, seful statului major Yuri Baluyevsky a avertizat si el ca Moscova s-ar putea retrage din Tratatul Privind Reducerea Arsenalelor de Rachete cu Raza Medie de Actiune semnat de Uniunea Sovietica cu Statele Unite in 1987 si ar putea relua productia acestui tip de armament. "Detinem toata documentatia si tehnologia pentru a relua in orice moment fabricarea acestui tip de racheta in fabricile noastre" a subliniat Baluyevsky citat de acelasi ziar britanic. Putem evalua gravitatea celor doua declaratii corelate amintindu-ne ca in anii 1980 inainte ca acordul mentionat sa fie incheiat iar productia rachetelor stopata, Europa de Vest, principala tinta traia sub amenintarea "distrugerii totale". Acum spectrul acestei amenintarii s-a extins si in Europa de Est. Ieri Sergei Lavrov, seful diplomatiei ruse s-a pronuntat pentru dialog, dar un dialog care sa fie asezat pe alte baze decat cele de pana acum. "Este timpul sa aiba loc o discutie sincera si publica, nu in fata usilor inchise, cu Washingtonul", a spus el, subliniind necesitatea de a se discuta despre "mostenirea razboiului rece, inclusiv despre stereotipurile ideologice si politicile cu dublu standard".

El a continuat "relatiile noastre cu toate tarile, inclusiv cele occidentale, sunt suficient de mature pentru a nu ne abtine de la o discutie sincera, chiar daca este dezagreabila". Statele Unite au cautat in numeroase randuri sa abata suspiciunile Moscovei in alta parte. "Rusia nu are absolut nici un motiv sa se teama de planul SUA de a monta un scut antiracheta in Europa Centrala", a afirmat vineri in Polonia comandantul suprem al trupelor aliate in Europa, generalul american John Craddock, citat de Reuters in vreme ce luni Tony Snow , purtatorul de cuvant al Casei Albe preciza " Am oferit Rusiei un parteneriat largit in domeniul apararii antiracheta care sa raspunda amenintarilor comune venite din zona Orientului Mijlociu". De asemenea si premierii celor doua tari est europene implicate in ecuatie, cel polonez Jaroslaw Kaczynski si cel ceh Mirek Topolanek au tinut de asemnea sa precizeze in cadrul declaratiei de presa comune ce a urmat intalnirii lor de luni de la Varsovia ca scutul nu este indreptat impotriva nici unui membru "normal" al comunitatii internationale."Vom incerca sa convingem Rusia ca aceste instalatii nu sunt o amenintare la adresa securitati sale" a declarat Mirek Topolane, omologul sau polonez Jaroslaw Kaczynski adaugand "Suntem constienti de implicatiile deciziilor noastre pentru securitatea si viitorul tarii noastre". Pentru a linisti mai mult propriile tari si partenerele din Uniunea Europeana decat Rusia cei doi au subliniat faptul ca scutul american va apara pasiv intreaga regiune de orice atac cu racheta.

Germania un actor cheie al acestei regiuni a parut sa nu se lase atat de usor convinsa seful diplomatiei acestei tari, Frank-Walter Steinmeier criticand deschis abordarea acestei probleme de catre Statele Unite pe de o parte si Cehia si Polonia pe de alta. El nu s-a sfiit sa indice faptul ca "dat fiind amplasarea acestor facilitati in vecinatatea Rusiei" actiunea in cauza ar fi trebuit sa aiba acordul Moscovei.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.