Originar din Romania, Yaakov Ganot actualul sef al penitenciarelor israeliene ar putea deveni la propunerea ministrului de interne, Avi Dichter, noul cap al politiei statului evreu in urma demisionarului Moshe Karadi.

Acesta acuzat ca a avansat un comisar suspectat ca ar fi avut legaturi cu crima organizata, si-a anuntat duminica demisia in cursul unei conferinte de presa. O comisie de ancheta, prezidata de un judecator, recomandase anterior destituirea lui Moshe Karadi si a sefului politiei din Ierusalim, Ilan Franco. La putin timp dupa demisie, ministrul securitatii interne Avi Dichter a anuntat ca Moshe Karadi va fi urmat la conducerea politiei israeliene de Yaacov Ganot.

Potrivit editiei electronice de luni a cotidianului Haaretz, Ganot este vazut de colegii sai drept un "buldozer", un talentat om al operatiunilor. Totusi, unii dintre cunoscutii sai spun ca nu are abilitati in ceea ce priveste relatia cu oamenii. In plus, cand Dichter a anuntat ca il va propune pe Ganot, "unele sprancene s-au ridicat" a mirare, scrie Haaretz, in special din cauza varstei noului comandant propus. Ganot a implinit 60 de ani, fiind cu 15 ani mai batran decat comisarul demisionar Moshe Karadi. Mai mult, nici Ganot nu a scapat, la un moment dat in cariera sa, de acuzatii de coruptie. Yaakov Ganot, care este licentiat in istoria Israelului, este casatorit si are doi copii. A emigrat in Israel din Romania la varsta de 17 ani, iar un an mai tarziu a intrat in randurile politiei de frontiera, unde a servit pana in 1980. In timpul serviciului militar, si-a completat studiile ca ofiter. A fost ranit la un moment dat, in cursul unei misiuni de evacuare a soldatilor raniti pe un camp de lupta din Liban. In 1980, Ganot s-a alaturat politiei israeliene, unde a servit ca ofiter in divizia de informatii din Nord. A obtinut gradul de general de brigada si a ajuns comandant al regiunii Galileea. Ulterior, a fost numit comandant-adjunct al Districtului de Nord. In 1993 Ganot a fost promovat la rangul de general-maior si de comandant al Districtului de Nord. Mandatul sau a luat sfarsit dupa ce o ancheta a Departamentului pentru investigatii al politiei a stabilit ca exista suficiente probe pentru a fi pus sub acuzare pentru luare de mita, frauda, abuz de incredere si abuz de functie.

Totusi, Curtea districtuala din Nazareth l-a achitat de toate acuzatiile, iar Curtea Suprema a validat acest verdict, criticandu-l insa aspru. In 1997, Ganot a devenit primul reprezentant al politiei in unitatea nationala antiterorista si a fost numit presedinte al comisiei care investigheaza crima organizata. Dupa intifada din octombrie 2000, Ganot a devenit comandant al politiei de frontiera, iar doi ani mai tarziu a venit la conducerea nou infiintatei Administratii pentru Imigratie. Din iulie 2003, conducea serviciile penitenciare ale tarii.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.