Ministrul de externe al Germaniei Frank-Walter Steinmeier se afla incepand de duminica intr-un turneu efectuat in tarile din zona Caucazului de Sud, intr-o incercare de a largi plaja de optiuni privind furnizorii de resurse energetice ai Uniunii Europene.

El va vizita rand pe rand, Georgia, Azerbaidjan si Armenia. Interesul Berlinului pentru aceasta regiune este mai vechi, nu trebuie sa uitam ca Germania a fost principalul sustinator al includerii acestor trei state in programele europene de "buna vecinatate" destinate sa sustina dezvoltarile democratice, economice si infrastructurale din regiune. De altfel, asa cum anunta purtatorul de cuvant al ministerului german de externe "in cursul turneului sau in Caucazul de Sud, domnul Frank-Walter Steinmeier va examina eforturile celor trei tari vizitate de a consolida legea si justitia, democratia, precum si principiile economiei de piata, in vederea promovarii stabilitatii si dezvoltarii economice". Asa cum se releva in comunicat Frank-Walter Steinmeier va avea discutii atat cu omologii sai dar si cu presedintii azer Ilham Aliev, georgian Mihail Saakasvili, precum si cu premierul armean Andranik Margarian.

Ca sef al diplomatiei unei tari care detine presedintia Uniunii Europene, Steinmeier are notata pe agenda problema extinderii spre vest a conductelor de transport al gazelor naturale de la zacamintele din Marea Caspica prin Ucraina si Turcia. Uniunea Europeana doreste sa reduca dependenta energetica de Rusia, iar vizita lui Steinmeier in aceasta regiune cu potential energetic vine dupa un lung sir de declaratii in acest sens a mai multor oficiali europeni.

Desi patrunde intr-un teritoriu pe care Moscova il considera extrem de important din punct de vedere strategic omul Berlinului incearca sa faca un cat mai mic deranj cu putinta. Astfel in cadrul unui interviu acordat cu putin timp inainte de a se urca in avion si care va fi publicat, nu intamplator, azi, Frank-Walter Steinmeier a criticat modul in care Statele Unite au abordat problema amplasarii de elemente ale scutului antiracheta in tari din Europa Centrala si de Est. "Cum bazele sunt aproape de Rusia, ar fi trebuit sa se discute in prealabil cu Moscova" a spus acesta adaugand "data fiind natura strategica a acestui proiect, pledez pentru o abordare prudenta si un dialog intensiv cu toti partenerii, direct sau indirect interesati". De altfel desi a recunoscut ca discursul lui Vladimir Putin de la conferinta pentru securitate de la Munchen a fost unul deosebit de "dur" el a precizat ca din punctul sau de vedere el nu a prezentat "niciun semn ca atitudinea Rusiei in timpul conflictelor internationale se va schimba".


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.