Partea a doua a seriei de programe ARENA consacrate ofiterului KGB devenit disident examineaza ipotezele legate de acest asasinat.

In mare, sunt doua teorii in cazul Litvinenko si ele depind de tabara care le emite si de locul in care se afla ea.

Prima: a lui Litvinenko-oponentul incomod lichidat de un regim autoritar e una din ipotezele formulate mai cu seama in afara Rusiei. A doua: a lui Litvinenko-fost ofiter FSB ajuns victima unei reglari de conturi intre mari "grupuri de interese" - ipoteza relativ populara in interiorul Rusiei.

Asta ca sa simplificam. Fiindca, imediat dupa moartea lui Litvinenko a plouat cu povesti despre intalnirile lui cu ciudati vanatori de spioni italieni, despre legaturile lui cuafacerea Yukos, cu razboaiele din Cecenia, cu Anna Politkovskaia, jurnalista la Novaya Gazeta, oponenta lui Putin, impuscata anul trecut, a carei moarte ar fi investigat-o...Dar presedintele Rusiei a opinat ca Litvinenko isi dadea prea mare importanta.Vladimir Putin a respins ferm orice implicare a Rusiei in moartea fostului ofiter FSB si a declarat ca e treaba politiei sa afle cine l-a otravit. Litvinenko, a explicat dl Putin, nu detinea nici pe departe informatii atat de pretioase incat sa devina tinta unui asasinat. Au de profitat insa de pe urma scandalului, a subliniat dl Putin, "oligarhii fugari din Occident sau Orientul Mijlociu."

Un fel de a evoca teoria a doua, a presupusei reglari de conturi in lumea oligarhilor fostei ere Yeltin, acuzati in noua era Putin in principal de privatizari ilegale si aflati, in prezent, daca nu in puscarie - in exil.

Prietenia cu Berezovsky

In Rusia s-a spus in repetate randuri ca oligarhii l-ar fi omorat pe Litvinenko, fiindca ei nu s-ar da in laturi de la nimic ca sa-l discrediteze pe Putin. Purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dimitri Peskov, a declarat programului BBC Panorama ca Boris Berezovsky, exilat la Londra, ar fi putut comanda asasinatul, desi era prieten cu Litvinenko.Da, sigur, erau prieteni, a povestit Berezovsky: l-a cunoscut pe Litvinenko in '94; lucra la FSB, la anti-tero si el a investigat atunci o tentativa de asasinare a lui Berezovsky, cu expozibil plasat in masina magnatului.Pe urma, in '98, Litvinenko i-a dezvaluit lui Berezovsky ca primise ordin sa-l omoare. A spus-o si public, intr-o conferinta de presa in care i-a acuzat pe sefii FSB de practici corupte si criminale. Dupa asta a fost inchis la Lefortovo, cercetat si achitat. Berezovsky, fugit din Rusia, l-a ajutat si pe Litvinenko sa se stabileasca la Londra, oferindu-i casa si bani, si finantandu-i cartea anti-Putin si anti-FSB "Aruncand Rusia in aer".

"El mi-a fost de mare ajutor fiindca la mutarea lui in strainatate a adus, cred, peste 100 de kg de documente despre activitatile criminale ale FSB, si a fost usor pentru noi sa dezvoltam o miscare de opozitie" a declarat potentatul.

O alta moarte prin otravire

In cercul oamenilor ucisi in anii din urma fiindca au avut o legatura sau alta cu Litvinenko exista un caz care atrage atentia in prezent, cel al lui Yuri Schekochikhin, parlamentar si redactor sef adjunct la Novaya Gazeta.Schekochikhin investigase faptele de coruptie ale unor ofiteri din FSB; publicase fragmente din cartea lui Litvineko in ziarul sau; a fost otravit; dupa o lunga coma, a murit in iulie 2003, complet desfigurat, dupa cum povesteste fiul lui, Konstantin.Familia n-a aflat niciodata care a fost cauza mortii. Au izbutit sa trimita pe ascuns o mostra de piele la Londra. Analiza ar fi indicat otravirea cu taliu.

Legaturile lui Andrei Lugovoi

Cine ar fi putut avea acces la taliu si la poloniu ?Cei cu care a baut un ceai Litvineko la 1 noiembrie 2006, la Londra, cand se crede ca a avut loc contaminarea, erau fosti ofiteri KGB, intrati acum in afaceri private. Dimitri Kovtun, posibil Viaceslav Sokolenko si Andrei Lugovoi. Cel mai mult a atras atentia acesta din urma. in ‘92 avea gradul de capitan si era bodyguard-ul premierului Egor Gaidar. Dupa care a parasit serviciile de stat si a inceput sa se ocupe de securitatea privata, lucrand pentru un apropiat al Kremlinului la acea vreme - nimeni altul decat Boris Berezovsky.

Lugovoi a organizat securitatea la canalul TV pe care Berezovsky l-a detinut candva, si au pastrat relatii bune si dupa plecarea potentatului din Rusia; recent, Berezovsky ii ceruse sa asigure protectia fiicei lui, care dorea sa plece la Sankt Petersburg. Un om de incredere, asadar, insa, pe patul de moarte, pe Lugovoi l-a banuit Litvinenko ca l-ar fi otravit, a declarat Berezovsky.In prezent, procurorii britanici urmeaza sa stabileasca daca se poate formula punerea sub acuzare, in urma raportului politistilor. Lugovoi a atras atentia BBC-ului ca ramane martor in ancheta si nu suspect.

Exista un episod in biografia lui Lugovoi care genereaza, din nou, semne de intrebare. Programul BBC Newsnight a aflat ca Lugovoi a fost si el inchis la Lefortovo cu cativa ani in urma, acuzat ca ar fi ajutat pe un alt apropiat al lui Berezovky. Nu l-a convins atunci FSB-ul sa faca un joc dublu? Cui e loial fostul ofiter Lugovoi? Clientului lui privat Berezovsky sau altcuiva? in Rusia e aproape imposibil de raspuns, crede expertul in servicii secrete Andrei Soldatov.

"E foarte greu sa definesti cine e cu adevarat un fost ofiter si cine a iesit din structuri. De exemplu, exista un sistem special, iar termenul e cel de ofiteri atasati, care sunt in FSB, dar au si un post intr-o firma privata, banca, sau companie de stat. si intrebarea e: lucreaza aceasta persoana pentru FSB sau s-a retras din FSB? si problema e ca nu avem cum sa verificam" explica expertul.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.