George Orwell ar avea de ce sa-si rada in barba: de la 1 iulie 2007, fiecare neamt va primi un numar personal de identificare, format din 11 cifre si continand numele complet (inclusiv cel de dinaintea casatoriei sau pseudonimul artistic), sexul, adresa, data si locul nasterii, gradul universitar de doctor (acolo unde exista) si circa financiara de care apartine.
Un click-doua si pe ecranul functionarului din Germania vor aparea toate informatiile principale despre fiecare cetaten, totul gratie noului numar de identificare care urmeaza sa fie introdus pentru a usura centralizarea datelor si completarea digitala a declaratiilor fiscale si a altor documente administrative. Dar care va fi pretul acestei operatiuni birocratice, se intreaba ziarul "Bild". Autoritatile sustin ca nu exista nici un pericol ca datele personale sa ajunga in mainile cui nu trebuie si ca noul sistem va facilita mai buna colectare a impozitelor si taxelor. Reprezentantii mediului de afaceri sunt insa mai tematori. Ei cred ca, pornind de la noul numar de identificare, concurentii vor putea afla profilul economic si chiar bonitatea unei firme ori a patronului ei. Intrebati la ce mai trebuia introdus si noul sistem, cata vreme fiecare cetatean avea deja un cod de contribuabil, oficialii Ministerului federal de Finante au sustinut ca actualul cod se modifica pana acum, de exemplu ori de cate ori un cetatean isi muta domiciliul sau cand intervenea o schimbare majora la nivelul sectiei financiare. Or, asta insemna batai de cap pentru contribuabil. Noul numar de identificare - care se primeste acasa, prin posta- nu va mai fi modificat pe durata intregii vieti a posesorului, ba chiar se pastreaza in computerele autoritatilor inca 20 de ani dupa decesul cetateanului respectiv.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.