Legislativul american a decis crearea unei noi agentii guvernamentale de informatii care se va ocupa in exclusivitate de "problemele de spionaj ce privesc spatiul cosmic". Pe agenda de lucru a viitorului National Space Intelligence Center (Centrul National pentru Informatii Spatiale) se va afla, in primul rind, "monitorizarea oricaror amenintari indreptate asupra instalatiilor militare americane aflate in spatiul cosmic", fie ele venite de la sol sau tot din Cosmos.

Prin hotarirea sa din 24 ianuarie a.c., comisia senatoriala pentru serviciile secrete cere Administratiei Bush ca noua agentie guvernamentala sa fie direct subordonata directorului Comunitatii Nationale de Informatii, fapt care atesta importanta ce i se acorda acestui organism in curs de formare. Dupa testele antisatelit efectuate de China pe data de 11 ianuarie, legislativul american a constatat brusc ca "numai 10% din totalul resurselor serviciilor secrete sint alocate problemelor spatiale" si ca in acest domeniu colaborarea dintre diversele agentii guvernamentale de informatii este destul de defectuoasa.

Ca urmare, atit democratii (acum majoritari) cit si republicanii au lasat la o parte orice divergente doctrinare si au votat in unanimitate pentru crearea noului Centru National de Informatii Spatiale, al carui director va fi totodata si seful Departamentului "Stiinta si Tehnologie" al Comunitatii Nationale (americane) de Informatii.

Inainte de a-si distruge, cu o racheta balistica fara explozibil, propriul satelit - ale carui returi au pus in pericol Statia Spatiala Internationala, a carei orbita a trebuit modificata, precum si alti sateliti de telecomunicatii ce apartin mai multor tari - China a "luat in vizor" cu o arma laser un satelit militar american. Acest fapt a fost perceput de Washington ca o amenintare la adresa programului sau spatial, atit militar cit si civil.

Ca urmare, Congresul SUA a fost nevoit sa constate ca "satelitii americani nu dispun de capacitatea de a semnala o amenintare indreptata impotriva lor" si ca masuri pentru remedierea acestei situatii, improprii pentru o mare putere, trebuie luate de urgenta.


Despre autor:

Sursa: 7plus.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.