“Incercam sa lansam noi negocieri privitoare la un acord de parteneriat si cooperare. Cooperam in domeniul energetic. Inregistram progrese”, a spus Solana, inaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru politica externa dupa reuniunea ruso-europeana de ieri de la Moscova.
Concluzia intalnirii a fost ca negocierile privitoare la un nou acord de parteneriat UE-Rusia trebuie sa inceapa rapid, acesta fiind blocat in acest moment de opozitia manifestata de Polonia. Dupa ce in saptamanile anterioare reprezentantii presedintiei germane a UE au acuzat mai mult sau mai putin voalat Kremlinul de provocarea unor crize energetice ale caror victime colaterale sunt economiile statelor membre ministrul rus de externe a indicat ca de fapt vina o poarta tarile de tranzit. Potrivit lui Sergei Lavrov Carta Internationala a Energiei constituie un puternic instrument pe care Uniunea Europeana il poate utilize pentru a "disciplina" statele vinovate de perturbarea exporturilor energetice ruse destinate Europei. "Anumite tari de tranzit responsabile pentru probleme in livrarile de produse energetice rusesti spre UE sunt membre" ale Cartei energiei, a spus acesta concluzionand "deci semnatarii acordului ar putea lua masuri pentru disciplinarea acestor state".

Este de retinut ca aceste prevederi normative pot fi opuse doar Ucrainei care este membra a Cartei, in vreme ce Bielorusia doar a semant documentul fara insa a-l ratifica. De altfel chiar in ziua reuniunii de la Moscova ministrul belarus al economiei a anuntat ca incepand cu data de 15 februarie pretul perceput pentru tranzitul petrolului rusesc va creste cu peste 30%. "Pretul va creste cu 34,6% pentru reteaua de nord a conductei Drujba, care alimenteaza Polonia si Germania, si cu 31,6% pentru reteaua sud care aprovizioneaza Ungaria, Slovacia si Republica Ceha, a precizat acesta intr-un comunicat citat de AFP. Oleoductul Drujba este principala conducta de export pentru petrolul rusesc prin ea tranzitand 12,5% din petrolul consumat de UE. Potrivit guvernului bielorus, cresterea anuntata nu face altceva decat sa alinieze pretul la cele practicate in alte tari: Noile preturi vor fi de de 3,5 dolari (2,7 euro) pe tona de petrol pe reteaua nord si de 1,5 dolari (1,2 euro) pe reteaua sud. Dupa criza energetica din ianuarie cu Minsk, Moscova a anuntat ca intentioneaza sa ocoleasca Belarus pentru exporturile sale, construirea oleoductului submarine care va lega teritoriul rus de cel german prin Baltica devenind, in aceste conditii din ce in ce mai necesara din punctual de vedere al Kremlinului.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.