Moscova se opune planului expus de Ahtisaari cerand acelasi tratament pentru republicile sovietice secesioniste

Troika europeana a afacerilor externe s-a deplasat ieri la Moscova, pentru a incerca sa reduca diferentele de viziune dintre Rusia si UE in privinta viitorului provinciei Kosovo, informeaza Mediafax. Oficialii europeni se vor referi inclusiv la rolul de furnizor energetic al Rusiei si la embargoul impus de Moscova asupra importurilor de carne poloneza, care a determinat suspendarea negocierilor dintre UE si Rusia.

Ministrul de Externe al Germaniei (care detine presedintia semestriala a UE), Frank-Walter Steinmeier alaturi de Inaltul reprezentant UE pentru Politica Externa, Javier Solana, si comisarul european pentru Relatii Externe, Benita Ferrero-Waldner, s-au intalnit ieri cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov. Vizita troicii europene vine dupa ce acum trei zile, trimisul special al ONU a dezvaluit o propunere care deschide provinciei Kosovo calea spre independenta. Presedintele Serbiei, Boris Tadic a afirmat dupa ce a aflat planul Ahtisaari pentru Kosovo ca acest plan deschide calea spre independenta provinciei si este astfel inacceptabil.

Kosovo la schimb cu Transnistria

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a afirmat ca nu este de acord cu planul propus pentru provincia sarba, transmite Rusia la Zi. "Kosovo este un subiect asupra caruia, spre deosebire de Iran, Irak sau Orientul Apropiat, divergentele de opinii dintre noi sunt foarte mari. Deocamdata, nu avem o viziune comuna asupra felului in care trebuie rezolvata aceasta problema", a afirmat Lavrov.

Intr-un comentariu transmis de Agentia Rusia la Zi se arata ca euro - troica are putine sperante la Moscova. Rusia si-a definit de mult pozitia ei pragmatica in problema kosovara. Iar dupa ce Belgradul a refuzat sa confirme scenariul desprinderii provinciei, Moscova nu va ceda. Exista o singura posibilitate ca autoritatile ruse sa "tradeze" Serbia si sa nu recurga la vetoul lor asupra planului de reglementare kosovara - pentru asta, Occidentul va trebui sa recunoasca planul Ahtisaari ca fiind un precendent pe baza caruia se va putea determina statutul altor state autoproclamate si care tind spre independenta totala, inclusiv Abhazia, Osetia de Sud si Transnistria.

Aproape independenta

Planul propus de emisarul special al ONU, Martti Ahtisaari, pentru noul statut al Kosovo, defineste elementele-cheie din viitoarea structura politica si economica, dar fara a fi evocata o eventuala independenta.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.