China a lansat primul sau satelit de navigatie in incercarea sa de a pune la punct un sistem geostationar similar celor detinute de americani si europeni, GPS si respective Galileo.
Satelitul "Beidou" a fost plasat pe orbita cu ajutorul unei rachete "Marsul cel Lung" 3A sambata. In noiembrie anul trecut autoritatile de la Beijing anuntau ca lansarea va avea la inceputul anului, dar nu a fost precizata nici o data anume. Evenimentul este la fel de surprinzator pentru comunitatea internationala ca si testul antisatelit de acum cateva saptamani. Pentru a-si creea propriul sistem geostationar denumit "Compas" China intentioneaza sa trimita pe orbita o adevarata constelatie alcatuita din 30 de sateliti de acelasi tip. Sistemul va reprezenta un atu pentru fortele armate chineze care vor putea monitoriza cu mare precizie orice activitate ostila de pe glob. Numerosi analisti militari au avansat chiar ideea ca sistemul "Compas" va utiliza aceleasi frecvente radio ca si sistemul european Galileo si cel American GPS lucru care il va face practic invulnerabil descurajand orice tentativa de bruiere in cazul unui razboi. Din punct de vedere
economic, cei care au cel mai mult de pierdut din creearea sistemului "Compas" sunt europenii.

Sistemul geostationar Galileo este creat de Uniunea Europeana impreuna cu mai multi parteneri internationali printre care si China. Contributia Beijingului la acest proiect este de aproximativ 200 de milioane de euro si este de asteptat ca aceste fonduri sa fie redirectionate. Ambasadorul chinez de la Bruxelles a declarat ca participarea chineza la programul european a avut scopul de a consolida relatiile politice dintre cele doua parti dar si de a facilita transferul de tehnologie si de know-how in domeniu dinspre Europa spre China. In noiembrie, agentia de presa de la Beijing, Xinhua anunta ca autoritatile chineze vor permite preluarea de imagini furnizate de sistemul "Compas" cu o acuratete de pana la 10 m. Sunt multe sanse ca in urmatorii sase ani Beijingul sa depaseasca Uniunea Europeana in domeniul geostationar dat fiind ca investitiile destinate sistemului Galileo, care ar trebui sa cuprinda tot 30 de sateliti, au fost stopate pana in 2011 din lipsa de fonduri.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.