Oamenii vor trai in colonii extrapamintene, printre masinarii ce absorb energie solara pentru a se reproduce.

Chinezii si indienii vor convietui impreuna pe Marte in trei ani, saminta umana va invalui Luna si sistemele solare, iar creierul va fi inlocuit de o masinarie cu mare capacitate de stocare. Cele mai nastrusnice scenarii sint acum gazduite de portalul de stiinta Edge.org. La sfirsitul lui 2006, site-ul le punea marilor ginditori ai lumii urmatoarea intrebare: "In legatura cu ce sinteti optimisti? De ce?". In scurt timp, au iesit la iveala 160 de raspunsuri ce incearca viitorul.

Creierul ne va da viata lunga

Marvin Minski, specialist in inteligenta artificiala, sustine ca omul poate supravietui timp de 1.000 de ani, chiar in conditii bune de sanatate, de indata ce intelege cum sint intrupate in creierul sau cunostintele si procesele mentale. In acel moment, continua specialistul, oamenii vor avea posibilitatea de a duplica aceasta informatie si de a o stoca intr-o masinarie cu o capacitate mai mare decit cea a creierulului uman, luind locul acestuia. "Acest lucru ar putea fi posibil pina la sfirsitul secolului viitor, in functie de cit de mult invatam despre cum functioneaza creierul nostru si de dezvoltarea capacitatii computerelor", prezice Minski. Alti specialisti citati de Edge.org sustin insa ca omul va trai doar pina la 120 de ani.

Indo-China martiana

Undeva, inainte de sfirsitul secolului, va misuna o colonie umana pe Marte. Cel putin asa crede Paul Davies, fizician la Universitatea din Arizona. "Taind de pe lista drumul de intoarcere de pe Planeta Rosie, se pot face economii uriase si se va deschide drumul pentru prezenta umana permanenta intr-o alta lume", spune Davies. O solutie pentru un trai martian decent ar fi inaltarea unei surse de energie nucleara pe pamintul extraterestru, insotita de rezerve adecvate si de mai multi astronauti o data la doi ani. Motivele invocate de fizician in favoarea migrarii pe Marte, din prisma celor interesati, ar fi faima si gloria, simtul aventurii sau ispita de a fi primii care cladesc o lume complet noua. Specialistul se arata optimist ca noii pioni in revolutia spatiala, China si India, nu se vor rusina in fata Occidentului. "O colonie indochineza pe Marte pina in 2010 nu este numai fezabila tehnologic, dar si realizabila din punct de vedere politic", conchide Davies.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.