De la recifele de corali din Caraibe pina la zapezile de pe Kilimanjaro, simbolurile Terrei sint amenintate de incalzirea globala.

Munt, animale si arhipelaguri intregi sint pe picior de extinctie potrivit unui articol publicat duminica in "The Observer". In 20 de ani, multe dintre minunile naturale ale planetei vor disparea, sint de parere unii oameni de stiinta.

Cauzele acestei catastrofe sint anuntate si de cei 2.000 de cercetatori, membri ai Comisiei Interguvernamentale pentru Schimbarea Climatica, infiintata de Organizatia Natiunilor Unite, care pregatesc un studiu asupra incalzirii globale. Chiar daca expertii de la ONU sint mai moderati in prevederea dezastrului, ei anunta aceleasi semne ingrijoratoare ca si jurnalistii britanici: valuri de caldura puternice, intensificarea uraganelor, disparitia ghetii din Oceanul Arctic pe timp de vara, ridicarea nivelului marii.

Kili va fi maro

Kilimanjaro este cunoscut pentru zapezile care nu-i parasesc niciodata virful. In zece ani insa, afirmatia nu va mai fi adevarata, avertizeaza meteorologii. In prezent, 10.000 de oameni se catara anual pe "Kili" pentru a vedea virful alb, dar in curind nu vor mai vedea decit "o victima murdara si maro a incalzirii globale", comenteaza "The Observer". O problema asemanatoare intimpina si pistele de schi din Austria, care sint "blestemate", potrivit unui studiu al Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica. Parcul National cu Ghetari din Montana deplinge si el disparitia zapezii. Numarul ghetarilor a scazut de la 150 in 1850 la 27 in prezent, iar in 2030 vor disparea cu totul. Platoul Cairngorms din nordul Scotiei cuprinde zeci de plante si pasari rare. Stratul de muschi care acoperea platoul si gazduia, de altfel, biodiversitatea rara, ca si zapada sint pe cale de disparitie.

Corali mai putini pe lume

Lipsa zapezii nu este singura consecinta a nivelurilor ridicate de dioxid de carbon din atmosfera. Efectul imediat sint furtunile extreme si frecvente, mai ales in zona Caraibelor, iar ca bonus distrugerea celei de-a doua bariere de recife din lume ca marime, care se intinde de pe coasta de sud a Mexicului pina in Honduras. Pe picior de extinctie se afla si insulele Maldive. Cel mai inalt punct de pe acest arhipelag de-abia se ridica la doi metri deasupra nivelului marii, reprezentind astfel cel mai jos loc de pe harta din lume. Expertii britanici sint de parere ca o mare parte din aceste insule vor fi inundate in cel mult 20 de ani.

Animalele traiesc periculos

"Unul dintre cele mai mari show-uri ale planetei" este migratia a mai bine de un milion de salbaticiuni prin toata partea de est a Africii, in cautarea unor locuri de pasunat. In curind, aceste animale nu vor mai avea ce sa caute, pentru ca toate suprafetele cu iarba vor deveni desert. Pina acum au murit deja 500.000 de salbaticiuni. Tot in Africa, gorilele montane - niste giganti timizi care cintaresc in jur de 160 de kilograme - sint puse in pericol


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.