La nivel mondial, lupta impotriva terorismului imbraca cele mai diverse si mai neasteptate forme. Deseori, institutiile de prestigiu implicate in combaterea actelor teroriste si in depistarea autorilor acestora fac tot posibilul ca eforturile lor sa fie cit mai bine percepute de marele public. Un exemplu in acest sens il constituie celebrul Birou american Federal de Investigatii, mai pe scurt, FBI, care si-a extins raza de actiune (si) asupra unui domeniu mai putin obisnuit: Hollywood.

Concret: la sediul FBI din Westwood a demarat un ciclu de reuniuni ce au ca invitati in exclusivitate cineasti de la Hollywood (in primul rind scenaristi, apoi regizori si actori), carora li se tin "lectii" despre cum decurge activitatea prodigioasa a institutiei si, mai ales, despre cum ar trebui ea sa fie reflectata in filmele realizate si produse in cetatea filmului. O prima intrunire de acest gen a avut loc acum doua zile si ea a durat mai bine de opt ore.

De unde vin amenintarile teroriste?

"Lectiile" au fost tinute de doi agenti speciali, Greg Wing si inca unul ce a tinut sa-si pastreze anonimatul, care, la inceput, au tinut o dizertatie despre islam (pe care l-au descris ca fiind principala sursa a amenintarilor teroriste). Apoi au prezentat o scurta istorie a acestuia, pornind de la primele conflicte dintre sunniti si siiti, ce au debutat in anul 682d.H.

Dupa ce "terenul psihologic" a fost pregatit, cei doi agenti le-au mai aratat cineastilor diverse steaguri si insigne ale gruparilor teroriste si le-au mai explicat ca turbanele colorate ale "inamicilor" au semnificatii sociale diverse in functie de culoare. In consecinta, i-au rugat pe distinsii invitati sa acorde o atentie mai mare acestor amanunte atunci cind scriu un scenariu sau regizeaza un film.

Apel la coarda sentimentala

Musafirii FBI-ului au ascultat apoi un mesaj telefonic al unui pasager care s-a aflat in avionul prabusit in Pennsylvania pe 11 septembrie 2001. Dupa acesta, a urmat un altul, provenind din primul avion care s-a zdrobit la World Trade Center. Evident, emotia a fost intensa, asa ca "gazdele" au profitat de acest moment si au explicat ca, de fapt, una dintre tintele favorite ale teroristilor este tocmai...Hollywoodul.

Los Angeles, teritoriu preferat de teroristi

Ca sa fie cit mai convingatori, agentii FBI le-au aratat oaspetilor o harta a orasului Los Angeles, pe care erau incercuite nu mai putin de 779 de posibile tinte ale "adversarilor". Printre acestea se afla si Teatrul chinez Grauman, studiourile Disneyland, dar si Hollywoodul, in tot ansamblul sau. Cineastilor li s-a mai spus ca, dupa septembrie 2001, cetatea filmului a fost considerata una dintre tintele preferate ale teroristilor.

Drept urmare, "musafirii" au fost sfatuiti sa-si revada si sa-si reevalueze masurile luate pentru protectia studiourilor. Un sfat care s-a bucurat de aprecierea generala a fost acela ca cel putin marile studiouri sa fie pazite chiar de catre agenti FBI. Mai multi dintre participantii la reuniune si-au anuntat intentia de a incheia contracte pentru asigurarea pazei.

FBI, izvorul povestilor frumoase?

In fine, spre sfirsitul intrunirii, cei doi agenti au relatat o scurta istorie a Biroului Federal de Investigatii, referindu-se si la modul in care activitatea acestuia a fost reflectata in filme sau in carti. Dupa spusele lor, faimoasa institutie a constituit subiectul principal a nu mai putin de 650 de lucrari artistice. Iar la final, "gazdele" au incercat sa-si convinga "musafirii" ca FBI este o sursa de povesti fabuloase (si adevarate), ca "baietii" care lucreaza aici nu pot fi decit "baieti buni" si ca lumea Hollywoodului ar trebui sa reflecte in moduri mai diversificate aceasta realitate.


Despre autor:

Sursa: 7plus.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.