O unitate radar a scutului american de aparare antiracheta (ABM) ar putea incepe sa functioneze pe teritoriul Cehiei in anul 2011, a anuntat prim-ministrul tarii, Mirek Topolanek. Potrivit spuselor sale, administratia SUA a cerut oficial autoritatilor de la Praga deschiderea de negocieri privind participare la un asemenea sistem.

"Sunt convins ca posibila amplasare in tara a instalatiei de radar corespunde intereselor nationale, intareste capacitatea de aparare si nivelul de securitate al Cehiei si Europei, in general", a spus premierul.

El a precizat ca o decizie in aceasta chestiune ar putea fi adoptata de parlament, fara convocarea unui referendum. Se estimeaza ca sistemul va fi deservit de aproximativ 200 de oameni - militari si civili. O alta componenta a ABM se preconizeaza a fi amplasata in Polonia. Costul segmentului european al scutului a fost evaluat la 1,6 miliarde de dolari si se estimeaza ca lucrarile de constructie vor dura cinci ani.

Pe viitor, sistemul ar putea fi largit pe seama includerii unor dispozitive cu stationare maritima. Rusia nu poate ramane indiferenta urmarind cum SUA "incep sa foloseasca noile state membre NATO pentru a-si desfasura fortele lor armate", a declarat in replica presedintele comisiei de aparare din Senatul Rusiei, Viktor Ozerov.

"Moscova se vede obligata, odata in plus, sa-si exprime protestul fata de intentiile americane si sa declare ca asigurarea pacii si securitatii in Europa si in lume se face nu prin cresterea fortei armate, ci prin colaborare in toate domeniile de activitate, inclusiv cel miliar". in opinia analistului Mihail Marghelov, pericolul nu trebuie exagerat, mai ales ca "radarele dispuse in Alaska sunt mult mai aproape de granitele ruse decat cele care vor aparea in Cehia". Dupa cum notau agentiile de presa, Washington a planificat desfasurarea sistemului sau de aparare antiracheta pentru a bloca un eventual atac al Coreii de Nord sau al Iranului.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.