Locuitorii tinutului Altai /Siberia occidentala/ au observat caderea unui obiect zburator neidentificat (OZN), care ar fi fost, se pare, un meteorit, a informat ieri ITAR-TASS.

Oamenii au observat la 10 ianuarie, la ora locala 22.30, un balon de foc de dimensiunile unei mingi de volei, care traversa bolta cereasca cu viteza foarte mare. El emana raze, iar pe strada - spun martorii - era lumina ca ziua. Balonul luminos zbura spre o padure de conifere din apropiere, iar cand a disparut de la orizont, s-a auzit un zgomot foarte puternic. Un oficial local a declarat ca a primit a doua zi telefoane din zone invecinate care au confirmat aparitia pe cer a obiectului luminos, precum si zgomotul auzit la disparitia acestuia.

Potrivit informatiilor furnizate de Directia centrala pentru Altai a Ministerului rus pentru situatii de urgenta, in aceste zile nu au fost lansari de pe cosmodromul Baikonur. "Cel mai probabil este ca in padure a cazut un meteorit. Razele pe care le imprastia constituie dovada ca se dezintegra in atmosfera", considera Natalia Pavlova, cercetator principal la Planetariul din Barnaul (centrul administrativ al tinutului Altai). La solicitarea oamenilor de stiinta, mai multi voluntari pazesc zona posibilului impact, iar cand aceasta va fi stabilita cu certitudine, va incepe cautarea "oaspetelui" ceresc.

Pe teritoriul regiunii Altai au cazut de-a lungul vremii mai mult de 20 de meteoriti. Primul, in greutate de 2,8 kg si cu forma conica, a fost descoperit la 9 mai 1840 si a primit denumirea "Karakol". Mai mult se stie despre meteoritul supranumit "Teleutskoe Ozero", care a cazut ca o ploaie de fragmente la 22 mai 1904. Multe dintre acestea au fost gasite si se studiaza de circa o suta de ani. Ultima "intalnire" a tinutului cu un corp ceresc dateaza din 2004, dar expeditia insarcinata cu descoperirea gropii lasate de acesta nu a gasit nici un fel de urme.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.