Unele averi din Rasarit au fost facute cu ajutorul "ramasitelor" serviciilor secrete comuniste
In Europa exista o organizatie internationala de protejare a fostilor colaboratori ai serviciilor secrete din epoca comunista, scrie ziaristul austriac Paul Lendvai, in ziarul "Der Standard". Solidaritatea internationala pe care ar promova-o organizatia respectiva, care are membri in Polonia, Ungaria, Slovacia, Bulgaria si Romania, ar fi protejata din umbra de oameni foarte puternici, scrie jurnalistul.
in cariera fulminanta a unor noi imbogatiti din fostele state socialiste, un rol important l-au jucat relatiile respectivelor persoane cu fostele servicii secrete ale regimurilor comuniste, sustine Lendvai. El aduce drept argument exemple din cartea recent aparuta la Budapesta a istoricului ungar Laszlo Varga, "Turnatori din intreaga lume, uniti-va!". Varga sustine in cartea sa ca doua treimi din dosarele aflate in arhiva serviciilor secrete ungare au disparut, iar incercarile facute pentru dezvaluirea dosarelor care au mai ramas au suferit esecuri permanente. Dintre statele Europei de Est, nicaieri nu este mai dificil de studiat arhivele fostelor servicii secrete ca in Ungaria.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.