In prezenta mai multor lideri ai UE, Slovenia a celebrat ieri trecerea oficiala a tarii la moneda unica europeana, devenind, astfel, primul fost stat comunist care adera la zona euro.

"Va fi una dintre cele mai importante ceremonii din istoria Sloveniei si unul dintre evenimentele marcante ale anului din UE", anunta, in ajunul festivitatilor, televiziunea nationala a acestei republici alpine cu doua milioane de locuitori, membru al Uniunii din mai 2004. Printre invitati a figurat cancelarul german, Angela Merkel, in calitate de presedinte in exercitiu al UE, seful guvernului Celor 27, Jose Manuel Barroso, cel al Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, si altii. Insotita de masuri drastice de securitate, aceasta reuniune gazduita de capitala Liubliana pune punct perioadei de pregatire si de tranzitie catre euro, un demers criticat vehement de populatia statului, pe motiv ca ar fi favorizat cresterea preturilor.

Pentru liderii tinerei democratii slovene care, odata cu indendenta fata de fosta Iugoslavie dobandita in 1991, s-a dotat cu propria ei moneda, tolarul, aceste manifestatii au marcat ancorarea oficiala a tarii in cercul natiunilor dezvoltate. Slovenia a intrat in zona euro la 1 ianuarie, cu o valoare de schimb de 239,64 de tolari pentru un euro. Timp de doua saptamani, populatia a putut plati fie in moneda natioanla, fie in euro, comerciatii fiind insa obligati sa dea rest doar in moneda europeana.

Guvernul a lansat o vasta campanie de acomodare, cu dublu afisaj al preturilor in tolari si euro, dispozitiv care va ramane in vigoare pana la sfarsitul lunii iunie. In pofida tuturor acestor masuri preventive, asociatia consumatorilor din Slovenia a inregistrat peste 600 de cazuri de cresteri de preturi cauzate de trecerea la euro.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.