Cancelarul german Angela Merkel, a carei tara a preluat zilele trecute de la Finlanda presedintia semestriala a Uniunii Europene, s-a declarat "ingrijorata" de dezbaterile din Franta privind euro. intr-un interviu publicat ieri de cotidianul "Le Monde", seful executivului de la Berlin a anuntat, in acelasi timp, ca "va lasa Bancii centrale independenta de care se bucura".

"Daca dorim sa pastram increderea in moneda unica, euro trebuie lasata in afara dezbaterii politice, iar independenta Bancii centrale neatinsa. Este pozitia ferma a Germaniei", a spus Merkel. "Cinstit, aceasta dezbatere din Franta ma preocupa. Trebuie sa avem mare grija ca problemele noastre, dificultatile traversate sa nu fie puse in mod incorect pe seama euro", a explicat Merkel. in ajun, cotidianul polonez "Gazeta Wyborcza" informa, printre altele, ca Angela Merkel le-a cerut liderilor UE sa elaboreze alt proiect de Constiutie inainte de luna iulie, cand se incheie presedintia germana a Celor 27.

Potrivit publicatiei, cancelarul german le-a trimis la inceputul acestui luni o scrisoare in care traseaza un calendar strans de activitate in acest sens. in plus, scrie "Gazeta Wyborcza", Merkel le-a sugerat colegilor sai din UE ca negocierile pentru noul document menit sa inlocuiasca vechiul Tratat - respins prin referendum de francezi si olandezi - sa fie purtate prin intermediul unor reprezentanti speciali, care ar urma sa aiba prima lor consfatuire intre 23 ianuarie si 2 februarie. in alta ordine de idei, Berlinul si-a propus sa organizeze o serie de discuti neoficiale intre cele mai importante sase state membre ale UE - Germania, Franta, Marea Britanie, Spania, Italia si Polonia - pentru a ajunge la acorduri in domenii sensibile, precum imigratia ilegala, trecerea frauduloasa a frontierei si schimbul datelor personale ale cetatenilor.

Analistii se tem insa ca intentia Germaniei ar putea, ca efect nedorit, sa adanceasca falia creata intre vechii si noii membri ai UE, statele mici privind aceste intruniri drept o tentativa de marginalizare a lor. "stiu ca Grupul celor 5 genereaza un anumit grad de neincredere din partea celorlalti 21 de parteneri care nu fac parte din aceasta structura consultativa", a spus ministrul german de interne, Wolfgang Schaeuble. Dar, a adaugat el, "nu o data convorbirile neoficiale si-au dovedit eficienta pentru depasirea unor momente de tensiune".


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.