In calitatea sa de guvernator al statului California, fostul rasfatat al Hollywoodului Arnold Schwarzenegger si-a anuntat recent, intr-un discurs tinut in fata legislativului, o intentie ceva mai stranie: aceea de a imprumuta o suma fabuloasa, ce tine de ordinul miliardelor de dolari, pentru a construi...inchisori.

Concret, el a cerut aprobarea unui imprumut de 43,3 miliarde de dolari pentru a-si pune in practica intentiile si, pentru a justifica aceasta suma enorma, a anuntat ca, in afara de inchisori, vor mai fi construite si citeva scoli. Schwarzenegger are toate sansele sa-si vada visul cu ochii, dat fiind ca la sfirsitul anului trecut acelasi legislativ i-a aprobat un imprumut de 42 de miliarde de dolari, in obligatiuni.

Acum, el cere (si, potrivit primelor reactii, i se vor aproba) 29,4 miliarde de dolari in obligatiuni municipale si 13,9 miliarde in ceea ce se cheama "lease revenue" (un alt gen de obligatiuni, pentru care se plateste o rata anuala). "California are nevoie de noi inchisori", a afirmat in discursul sau "Terminator", argumentul cel mai puternic in acest sens fiind faptul ca cele existente sint deja supraaglomerate.

Din acest motiv, sustine Schwarzenegger, curtile federale sint nevoite sa elibereze conditionat multi puscariasi, la fel cum sint nevoite sa delibereze mai mult pina cind sa decida o pedeapsa cu inchisoarea. "Nu sint de acord cu eliberarea detinutilor, asa ca avem nevoie de mai mult spatiu pentru ei", a conchis guvernatorul. Iar directorul sau financiar, Mike Genest, a spus ca cererea de imprumut a sefului sau are toate sansele sa fie aprobata, pentru ca bugetul statului o permite.

California, Sparta zilelor noastre

In timpul discursului sau, intr-un stil ce a frizat megalomania, Schwarzenegger a tinut sa aminteasca auditoriului ca primul sau rol ca actor a fost cel al lui Hercule. In opinia fostului bodybuilder devenit actor si apoi guvernator, California contemporana este pentru restul lumii cam ceea ce a fost Sparta in Antichitate.

"Avem aici ideile Atenei si puterea Spartei", a afirmat el in capitoliul californian, neuitind sa sublinieze ca statul pe care il conduce "trebuie sa arate calea viitorului, pentru America, pentru China si pentru intreaga lume". Un argument pentru acest discurs marcat de avint patriotic l-ar constitui faptul ca acest stat - pe teritoriul caruia se afla Hollywoodul si Silicon Valley - este, de multa vreme, "locomotiva economica" a SUA. Dar "Schwarzie" care, nascut fiind in Austria, nu poate candida in alegerile prezidentiale (singura sa spreranta in acest sens fiind o modificare a legislatiei in vigoare) isi doreste ca macar sa "influenteze decisiv" politica americana.

De altfel, agenda sa politica este complet diferita de cea a politicienilor de la Washington, fie ei republicani sau democrati, nefiind centrata pe Irak si politica externa, ci pe ceea ce el numeste "problemele presante de acasa" (una dintre ele fiind, dupa cum s-a vazut, cresterea numarului de inchisori).

Cit priveste mult-discutatul fenomen al incalzirii globale, guvernatorul Californiei a tinut sa-si exprime propriul punct de vedere, in aceeasi maniera festivista. Spre deosebire de colegul sau de partid George W. Bush, care nu pierde nici un prilej sa-si manifeste deschis scepticismul fata de tot ce tine de fenomenul de incalzire globala si de efectul de sera, Schwarzenegger a declarat ca va semna un decret privind reducerea cu 10% a emisiilor de bioxid de carbon provenite din domeniul transporturilor (autovehicule, trenuri, avioane) pina in 2020.

"California trebuie sa fie prima din lume care va dezvolta combustibili cu emisii reduse de noxe in atmosfera, care sa constituie alternative viabile la combustibilii fosili", a mai spus el.


Despre autor:

Sursa: 7plus.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.