S-au implinit 90 de ani de la uciderea lui Grigori Rasputin. Unii l-au considerat "monstru" si "un animal", altii - un martir, demn de canonizare, iar scriitorul Eduard Radzinski, primul care a avut acces la materialele Comisiei extraordinare de ancheta a Guvernului provizoriu, a vazut in el "un diavol sfant", scria BBC intr-un comentariu pe aceasta tema.

In ce a constat forta acestui om? Analizand datele istorice, articolele din presa vremii, precum si documentele oficiale, istoricul Aleksandr Buskov a ajuns la concluzia ca acele mult laudate calitati sexuale ale lui Rasputin au fost puternic exagerate.

Desi Rasputin a fost un barbat caruia i-a placut viata, un barbat puternic si bine cladit. In schimb, el emana foarte multa energie, stapanea darul de a stapani prin cuvantul rostit. In zilele noastre, nota BBC, Rasputin ar fi fost fara indoiala un foarte interesant subiect de studiu pentru oamenii de stiinta. Potrivit marturiilor vremii, "cu o simpla vorba, o singura privire, el oprea hemoragiile printului Aleksei, bolnav de hemofilie, chiar si atunci cand cei mai renumiti specialisti se declarau neputinciosi. Profesorul Fiodorov, in grija caruia se afla copilul, prespunea ca Rasputin hipnotiza pacientul, normalizand astfel batalile inimii, reducand presiunea sangelui si obtinand rezultatul dorit.

Pentru Aleksandra Fiodorovna, toate acestea erau semne ale unui dar divin si credea cu tarie ca viata copilului ei este in mainile lui Rasputin. De aceea s-a opus de fiecare data cand unii si altii au incercat sa-l indeparteze de la Curte pe Rasputin. Daca poporul ar fi cunoscut adevarulul, ar fi suferit pentru nefericita familie. Dar tarul si sotia lui au considerat ca, din considerente politice, este mai bine ca afectiunea mostenitorului la tron sa ramana secreta. Nici chiar atotputernicul premier Stolipin nu detinea toate informatiile despre suferintele tanarului print.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.