Televiziunea irakiana de stat, finantata de Washington, a difuzat o marturie socanta a unui membru al Serviciilor siriene de informatii, care sustine ca a contribuit la antrenarea insurgentilor in fabricarea explozibililor si in tehnica executiilor prin decapitare.

"Numele meu este Anas Ahmed al-Essa. Locuiesc in Halab si sunt din Siria", s-a prezentat presupusul spion, precizand ca este locotenent in Serviciile siriene de spionaj. Astfel a debutat o confesiune de 15 minute, difuzata de postul de televiziune al-Iraqiya, in care invitatul a relatat ca grupul din care face parte a fost trimis in misiunea de a crea "haos in Irak, pentru a-i tine pe americani departe de Siria".
"Toate ordinele ne-au fost date de catre informatiile siriene", a adaugat agentul, alaturi de zece irakieni, care sustin si ei ca au fost recrutati de ofiteri sirieni de informatii. Ceva mai tarziu, postul de televiziune a difuzat o noua runda de interviuri cu mai multi sudanezi si egipteni care au relatat si ei ca au fost antrenati in Siria pentru a comite atentate in Irak.

Un comandant al fortelor speciale irakiene, generalul de brigada Abu al-Walid, a declarat ca trupele pe care le are in subordine i-au arestat pe suspecti in Mosul, la 29 ianuarie, cu o zi inaintea alegerilor generale. Conform sursei citate, grupul include opt sirieni, un libanez, 12 egipteni si zece sudanezi. Asupra lor au fost gasite materiale explozibile, arme de foc si harti ale localitatii Mosul cu toate centrele de votare marcate.

Interviurile au fost difuzate in momentul in care Administratia presedintelui american, George W. Bush, a accentuat presiunile asupra Siriei, cerand Damascului sa nu se mai amestece in afacerile interne ale Irakului. Pana in prezent, Washingtonul a acuzat Siria ca le-ar fi permis insurgentilor sa-i tranziteze teritoriul pentru a intra in Irak, adapostind totodata membri ai fostului regim dictatorial al lui Saddam Hussein. Autoritatile siriene au dezmintit acuzatiile. Pe de alta parte, Washingtonul cere vehement retragerea celor aproximativ 15.000 de militari sirieni din Liban.

Presiunile internationale asupra Damascului s-au accentuat dupa asasinarea fostului premier libanez Rafic Hariri, la 14 februarie. Opozitia libaneza a acuzat autoritatile siriene de implicare in actul criminal.

Atac la politie

Un agresor deghizat in politist a patruns ieri, la bordul unui autovehicul burdusit cu explozibili, intr-o sectie de politie din Tikrit, unde a declansat o explozie de proportii. Pana la inchiderea editiei, bilantul provizoriu mentiona 15 morti si 22 de raniti. Cel putin alti patru politisti au fost ucisi in mai multe atacuri, intre care un atentat cu masina-capcana ce a vizat un convoi de politie la Iskandariyah, localitate situata la aproape 50 de kilometri sud de Bagdad.


Despre autor:

Sursa: Realitatearomaneasca.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.