Posibila colaborare a lui Prodi cu KGB-ul a devenit un subiect de prima pagina, in luna noiembrie, abia dupa decesul fostului agent de contraspionaj rus, refugiat in Marea Britanie, Alexander Litvinienko.

Mai multe voci au afirmat, in acest context, ca otravirea acestuia cu polonium 210 a fost dictata de serviciile rusesti tocmai pentru a proteja identitatea conspirativa a fostului presedinte al Comisiei Europene si actual premier al Italiei. Colaborarea lui Prodi cu KGB a fost anuntata cu sase luni in urma de catre Gerard Batten (United Kingdon Independence Party) care afirma ca Alexander Litvinienko avea confirmarea acestui lucru de la fostul adjunct al FSB, Anatoly Trofimov, mort prin impuscare in conditii neelucidate la Moscova cu un an in urma, in 2005.

Publicatia The EU Reporter , care apare la Bruxelles, confirma in 3 aprilie 2006 versiunea lui Batten prin vocea unui fost agent KGB, a carui identitate nu a fost, insa, divulgata. Desi citat de catre Batten, Alexander Litvinienko nu a afirmat niciodata public ca ar fi avut informatii care sa sustina ca Romano Prodi ar fi fost recrutat si ar fi colaborat cu serviciile secrete sovietice si mai apoi cu cele ruse. Dimpotriva, in cadrul unui interviu acordat, influentului cotidian La Republica in martie 2005, acesta afirma ca inca din 2004 el afirmase ca nu are informatii care sa indice o posibila conexiune intre Romano Prodi si activitatile KGB-ului in Italia.

Respectivele afirmatii au fost facute la solicitarea lui Mario Scaramella, pe vremea cand acestea isi desfasura activitatea in cadrul comisiei Mitrochin, constituite de parlamentul italian, la cererea lui Silvio Berlusconi, presedinte al partidului Forza Italia si premier in acea vreme, pentru a investiga posibila colaborare a unor politicieni italieni de stanga cu fostele servicii secrete sovietice. Aceasta nu a fost singura intrevedere dintre Scaramella si Litvinienko. Pe 1 noiembrie 2006, exact in ziua si in locul in care se crede ca Litvinenko a fost otravit cu poloniu 210, cei doi s-au intalnit la Itsu, un restaurant japonez din Londra, pentru a discuta despre moartea ziaristei ruse Anna Politckovskaya, asasinate in apartamentul ei din Moscova, aflate si ea in stransa legatura cu comisia Mitrochin, ca si multi alti dizidenti din era Putin.

Ulterior, agravarii starii lui Litvinenko si apoi decesului acestuia, s-a afirmat ca si Scaramella fusese contaminat cu aceeasi substata, poloniu 210, lucru, pe care prin vocea avocatului sau, el nu l-a confirmat, solicitand efectuarea unor analize medicale. Intersul lui Scaramella in cazul Prodi are si o conotatie politica. In ultimii trei ani, suprematia lui Silvio Berlusconi in topurile de popularitate ale politicienilor italieni a fost pusa la incercare doar de Romano Prodi. Aceasta pare sa fie singura persoanlitate a stangii italiene capabile sa contrabalanseze influenta carismaticului si mediatizatului lider al partidului Forza Italia. Legaturile dintre Scaramella si Berlusconi sunt evidente, comisia Mitrochin, este opera lor si ambii au motive sa il urmareasca pe Prodi.

Romano Prodi a negat orice legatura cu KGB, in absenta unor probe elecvente, conexiunea sa cu serviciile secrete sovietice si apoi ruse este o simpla speculatie, nu este insa, o speculatie faptul ca doi agenti ai acestor servicii despre care s-a considerat ca ar fi confirmat aceasta conexiune, Litvinenko si Trofimov au fost asasinati, intr-un mod care sa nu lase dubii ca decesul ar fi survenit in urma unui accident intamplator.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.