Circumcizia unei femei, care presupune eliminarea clitorisului, continua sa fie practicata

Reuniunea liderilor musulmani care a avut loc in Cairo, capitala Egiptului, le-a cerut musulmanilor sa puna capat mutilarii genitale a femeilor. La sfarsitul conferintei initiate de organizatii pentru apararea drepturilor omului, invatatii musulmani au semnat o declaratie prin care cer ca aceia care practica circumcizia la femei sa fie pedepsiti.

Conferinta, organizata de asociatia germana Target, recomanda guvernelor sa adopte legi care sa interzica aceasta operatie si sa-i pedepseasca pe cei care mutileaza organele genitale ale femeilor.

Au participat la conferinta si doi dintre cei mai importanti clerici egipteni a caror semnatura pe un document religios il transforma in lege.

Circumcizia unei femei, care presupune eliminarea clitorisului, continua sa fie practicata in multe parti din Africa subsahariana, Egipt, Yemen si Oman, in ciuda nenumaratelor campanii impotriva acestei operatii.

Cei care sustin aceasta traditie spun ca extirparea clitorisului limiteaza dorintele sexuale ale fetelor si le ajuta astfel sa nu pacatuiasca.

In anii '50, Egiptul a incercat sa le interzica moaselor sa mai faca aceasta operatie

Savantii musulmani spun insa ca aceasta practica raneste fetele iremediabil atat trupeste cat si sufleteste.

Mohamed nu sa-a circumcis cele partu fete, argumenteaza ei.

De asemenea, mai afirma savantii musulmani, islamul considera ca aceasta operatie este o agresiune impotriva femeii.

Desi multe tari au scos in afara legii circumcizia feminina, legea este rar aplicata iar condamnarile sunt ca si inexistente.

In anii '50, Egiptul a incercat sa le interzica moaselor sa mai faca aceasta operatie. Medicii, insa, o puteau face. Era un compromis.

Guvernul se temea ca operatia ar fi oricum facuta, insa in conditii care ar fi pus in pericol vietile fetelor.

In 1996 ministerul sanatatii a interzis cu totul operatia insa exista marturii ca ea se mai practica inca in zonele indepartate ale tarii, uneori cu acceptul tacit al autoritatilor locale.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.