Stupoare pe plan international. Indignare in capitalele lumii. Ingrijorare in lumea politicii mondiale. Ministrul libanez al industriei, Pierre Germayel, lider crestin, fiul ex-presedintelui Armine Germayel, cunoscut pentru pozitiile sale antisiriene a fost ucis ieri la Beirut. Asasinatul intervine pe fondul unei profunde crize politice in Liban si in contextul unor foarte interesante manevre in Orientul Mijlociu.

Gemayel a fost impuscat in plina strada si in plina zi. Transportat la spital, el a murit din cauza ranilor. Incidentul a readus in memorie atentatul din februarie 2005 care l-a vizat pe fostul premier Rafic Hariri. Atacul de acum doi ani a condus, intr-un final, la retragerea trupelor siriene din Liban. Ce urmareste crima de ieri ?

Asasinatul intervine pe fondul profundei crize politice care a afectat conducerea politica de la Beirut si care a fost exacerbata de demisia a sase ministrii pro-sirieni, din care cinci siiti ai miscarilor Hezbollah si Amal, doua partide care reclama un cabinet de uniune nationala. In urma cu cateva zile, liderul Hezbollah, seicul Nasrallah, indemnase la demonstratii pasnice pana la caderea guvernului premierului Fouad Siniora.

Asasinatul s-a produs cu cateva ore inainte de adoptarea, in Consiliul de securitate al ONU a unui proiect privind infiintarea unui tribunal international, chemat sa-i judece pe asasinii lui Rafic Hariri. "Ei fac ceea ce au promis sa faca. Ei vor sa ucida toti oamenii liberi din Liban", comentase Saad Hariri, fiul fostului premier si seful majoritatii parlamentare antisiriene.

Interesante coincidente

Cu doua zilei inainte de asasinat, adminstratia americana ceruse din nou Siriei si Iranului sa nu se mai amestece in treburile interne ale Libanului, incercand o miscare menita sa conduca la o schimbare de regim la Beirut.

Pe ideea ca o asemenea manevra ar putea avea efect pe plan regional, creand conditii favorabile pentru noi jocuri geopolitice. Ieri, dupa 26 de ani de ruptura, Siria si Irak au anuntat reluarea legaturilor diplomatice. In opinia analistilor, aceasta reapropiere istorica intre cei doi vecini va intari presiunile asupra administratiei americane pentru o revizuire a politicii fata de Damasc. Si culmea coincidentei, tot ieri, Irakul a acceptat oferta de dialog a Iranului. Regimul de la Teheran s-a aratat dispus sa ajute autoritatile de la Bagdad la identificarea unei solutii de redresare a situatiei din Irak, tara aflata practic, in pragul unui razboi civil.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.