Un oficial din Departamentul de Stat al SUA a declarat joi ca gigantul rus Gazprom actioneaza "pradalnic" si agresiv scumpind gazul furnizat Georgiei, informeaza Reuters

Matthew Bryza, consilier pentru Europa si Eurasia al subsecretarului de stat, a acuzat Gazprom ca incearca sa foloseasca o crestere brusca a pretului pentru a prelua controlul asupra retelei georgiene de gaz.

Rusia a impus o blocada economica Georgiei si a o crestere cu peste 100 la suta a pretului gazului furnizat statului caucazian, dupa ce Tbilisi a arestat, in septembrie, patru ofiteri rusi acuzati de spionaj.
Gazprom, cea mai mare companie furnizoare de gaz din lume, a anuntat ca va scumpi gazul furnizat Georgiei de la 110 dolari pentru 1.000 de metri cubi, la 230 de dolari pentru 1.000 de metri cubi, in 2007.

"Gazprom a solicitat deschis ca Georgia 230 de dolari pe mia de metri cubi, iar daca Georgiei nu ii convine, poate ingheta sau ii poate ceda dreptul de proprietate asupra infrastructurii strategice de gaz", a explicat Bryza, potrivit NewsIn. "Este aceasta actiune comerciala sau politica? Nu stiu, dar este pradalnica si agresiva. Iar faptul ca intervine pe fundalul tuturor tensiunilor politice genereaza genereaza un val de ingrijorare ca Rusia este, de fapt, cea care vrea o escaladare a conflictului", a subliniat acesta.

Conducerea Gazprom sustine ca nu vrea sa mai ajute fostul stat sovietic furnzandu-i gaz ieftin si ca intentioneaza sa aduca pretul la nivelul celui pentru Europa. Georgia cumpara cea mai mare parte din gazul necesar de la Gazprom, dar incearca sa gaseasca alti furnizori.

Presedintele georgian Mihail Saakasvili, care a preluat puterea in 2003, in urma Revolutiei Trandafirilor, a nemultumit Kremlinul orientandu-se spre NATO si UE. Bryza urmeaza sa soseasca la Tbilisi, unde il va intalni pe premierul Zurab Nogaideli, pentru a discuta, printre altele, la solutii pentru o normalizare a relatiilor ruso-georgiene. Consilierul este de parere ca referendumul organizat in regiunea georgiana separatista Osetia de Sud, cu sustinerea Moscovei, a generat "dezordine".

Locuitorii Osetiei de Sud au votat in favoarea unei separari de Georgia si unei integrari in Federatia Rusa. Tbilisi si Occidentul au anuntat ca referendumul a fost ilegal. Regiunea, care si-a autoproclamat independenta la inceputul anilor 1990, dupa un conflict violent, nu este recunoscuta la nivel international.


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.