Dupa mai bine de 50 de ani, arhiva Buchenwald isi deschide portile. Cercetatorii, dar si cei care au fost victime ale programului anti-evreiesc vor avea la dispo-zitie peste 25 de kilometri de arhive. Pentru multi dintre ei, dosarele au o valoare inestimabila.

Victimele nazismului, dar si istoricii au pentru prima data acces la un imens material de arhiva depozitat la Bad Arolsen, in Germania.

Victimele nazismului dar si istoricii au pentru prima data acces la un imens material de arhiva depozitat la Bad Arolsen, in Germania. Dupa mai bine de 50 de ani, arhiva Buchenwald isi deschide portile.

Cercetatorii, dar si cei care au fost victime ale programului anti-evreiesc vor avea la dispozitie peste 25 de kilometri de arhive. Pentru multi dintre ei, dosarele au o valoare inestimabila. "Acestea sunt documente despre viata lor si sunt foarte importante pentru acesti oameni. Sa le atinga, sa le ia acasa dupa patruzeci, cincizeci sau saizeci de ani inseamna foarte mult pentru ei. Si cred ca e un lucru bun ca functionam mai degraba ca un memorial si nu ca o institutie administrativa", a declarat Sabine Stein, director al arhivei Buchenwald.

"Merita sa fie amintiti. Nazistii au vrut sa ii distruga pe ei, ceea ce reprezentau ei si viitorul lor. Cred ca faptul ca ITS detine atat de mult material de mare importanta va ajuta la rememorarea istoriei chiar si pentru un vizitator oarecare", este de parere Rabinul Abraham Cooper, Centrul Simon Wiesenthal. Arhivele au fost administrate de o organizatie din cadrul Crucii Rosii Internationale care le-a tinut departe de ochii publicului larg, tocmai pentru a proteja identitatea victimelor Holocaustului. In tot acest timp, foarte putine informatii au fost furnizate rudelor celor disparuti in lagarele de concentrare sau supravietuitorilor. In mai anul acesta, dupa indelungi presiuni din partea Statelor Unite si a comunitatii evreiesti aceasta politica a fost schimbata.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.