Guvernul Serbiei se intruneste joi pentru a discuta situatia poluarii grave a orasului Pancevo, situat la 20 de kilometri de capitala Belgrad.

In urma cu doua nopti, sirenele anti-atac chimic s-au declansat automat in oras, in urma poluarii aerului cu cantitati mari de benzen si dioxid de sulf degajate din instalatiile rafinariei PetroHemija Pancevo.

Orasul arata ca dupa un atac chimic cu strazi pustii - intreaga populatie baricadandu-se in case.

Concentratia de substante toxice din aer a mai scazut joi, ramanand insa la un nivel periculos pentru sanatatea oamenilor.

Directorul general a demisionat

Dupa ce initial directorul general al PetroHemija negase ca sursa poluarii ar fi rafinaria, el a demisonat impreuna cu alti trei directori, in urma dovezilor ca sursa poluarii grave a fost rafinaaria Pancevo.

Expertiza a aratat ca poluarea a intervenit ca urmare a a unei erori umane la departamentul spalari ape reziduale.

Orasul Pancevo are o popullatie de 130 de mii, dintre care si etnici romani, si este situat la aproximativ 80 de km de granita vestica a Romaniei.

Pancevo este cunoscut ca cel mai poluat oras din Serbia, multi oameni suferind de boli respiratorii.

Rafinaria PetroHemija este cel mai mare exportator din provincia Voivodina si al doilea din Serbia, dar si cel mai mare poluator.

Reactia Romaniei

Intre timp Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor din Romania a reactionat, manifestanu-si preocuparea de faptul ca nu a fost notificat oficial de autoritatile Serbiei.

"Ca urmare a faptului ca, pana in acest moment, Romania nu a fost anuntata oficial de catre autoritatile sarbe despre producerea accidentului, MMGA a solicitat oficial prin intermediul unei scrisori trimise Ministerului Mediului din Serbia informatii privind natura accidentului si cantitatea de substante poluante emise in atmosfera", se spune intr-un comunicat al Ministerului Mediului de la Bucuresti.

MMGa anunta ca a dispus intensificarea monitorizarii aerului de-a lungul zonei de granita, specificand ca nu s-a inregistrat o deteriorare a calitatii aerului si ca acest lucru nu are sanse sa se petreaca in urmatoarele 36 de ore.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.