Cutremurul din Iran s-a soldat cu peste 500 de morti, majoritatea prinsi sub ruinele caselor de lut

Un seism puternic a facut cel putin 500 de morti si peste 5.000 de raniti ieri, in provincia Kerman din sud-estul Iranului, insa autoritatile se asteapta la un bilant mult mai mare, relateaza agentiile internationale de presa. Cutremurul cu magnitudinea de 6,4 pe scara Richter s-a produs la ora locala 5.55, avind epicentrul la periferia orasului Zarand, la circa 200 de kilometri de localitatea Bam, devastata la sfirsitul anului 2003 de un violent seism soldat cu 30.000 de morti. Cutremurul a fost urmat de cel putin 20 de replici, autoritatile locale cerind populatiei sa evacueze casele.

Potrivit autoritatilor locale, mai multe localitati din regiune au fost distruse in proportie de 20-70%, iar un sat din apropierea orasului Zarand, Dahouyeh, a fost distrus in totalitate. In aceasta localitate, zeci de credinciosi au fost prinsi sub darimaturile unei moschei, unde asistau la rugaciunile din cea de-a treia zi a marelui doliu siit Ashura. Televiziunea nationala iraniana a prezentat pe tot parcursul zile imagini dezolante cu zeci de sate distruse partial sau rase complet, dar si cu localnici disperati care incercau sa scoata cadavrele rudelor prinse sub darimaturi, strigindu-si durerea si neputinta.

De altfel, la fel ca si in cazul cutremurului de la Bam, motivul pentru care s-au inregistrat atit de multe victime este faptul ca, in zonele rurale, dar si in orase, o mare parte a populatiei locuieste in case de chirpici. Dincolo de faptul ca acestea sint mult mai fragile decit alte constructii, prabusindu-se la seisme de intensitati mai mici, intervine si faptul ca sub ruinele caselor din lut e mai greu sa poata fi gasiti supravietuitori, fiindca pamintul farimitat ii acopera fara scapare pe cei prinsi dedesubt, sufocindu-i.

Tragedie la morga

Spitalele din regiune au fost luate cu asalt de raniti si de rude care-i cautau pe cei dragi. Spitalul din Zarand, cu numai o suta de paturi, a devenit rapid suprasaturat. Scene greu de imaginat s-au petrecut si in fata morgilor, unde sute de persoane isi strigau disperarea provocata de pierderea celor dragi. Interventia echipelor de salvare a fost ingreunata de dificultatile de a lua contactul cu regiunea, drumurile si liniile telefonice fiind blocate.

Ploaia persistenta si dorinta localnicilor de a da o mina de ajutor a complicat si mai mult sarcina echipelor de salvare. Autoritatile de la Teheran au mobilizat soldati ai armatei si ai Gardienilor Revolutiei (armata ideologica), membri ai militiilor islamiste, precum si mai multe elicoptere de interventie. In paralel, Crucea Rosie a lansat un apel la donatii de singe, corturi, paturi si mijloace de incalzire.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.