Una dintre cele 15 bratari dacice furate de la Sarmizegetusa si cautate timp de 5 ani a fost gasita la Paris.

Politistii francezi au confiscat, la inceputul lunii septembrie, o bratara dacica din aur de 24 de carate, de peste un kilogram, expusa la standul firmei newyorkeze "Ariadna Gallery" din cadrul Expozitiei Bienale de la Grand Palais.

Bratara, singura, de altfel, recuperata pana in prezent, era oferita spre cumparare la pretul de 90.000 de euro.
In prezent, politistii desfasoara anchete in 10 state europene pentru recuperarea aurului dacic, fiind formulate 10 cereri de comisie rogatorie, avand in vedere ca o parte din tezaur a fost vandut in strainatate. La domiciliul din Belgia al unui cetatean romano-belgian, au fost gasite doua contracte de vanzare-cumparare pentru 2 doua bratari dacice din aur, vandute catre doua consignatii din Germania. Pana in prezent, 13 inculpati au fost trimisi in judecata pentru furt calificat, detectii si sapaturi neautorizate in situri arheologice, tainuire, nerespectarea regimului de ocrotire a unor bunuri, favorizarea infractorului, santaj, braconaj.

Vidul legislativ de dupa '90, mentinut, in egala masura, din ignoranta si cu buna stiinta, de catre autoritatile responsabile de la acea vreme, a favorizat furturi masive de bunuri patrimoniale cu valoare deosebita sau exceptionala - istorica, documentara, arheologica, etnografica, stiintifica si tehnica, numismatica, bibliofila, cartografica si epigrafica - dificil de recuperat si de evaluat. Mai trist este faptul ca sustragerile de astfel de bunuri au continuat si dupa aparitia Legii nr. 182 din octombrie 2000 privind protejarea patrimoniului cultural national mobil. Si asta sub ochii sau cu incurajarea tacita a unor responsabili locali incompetenti ai Directiei pentru Cultura Culte si Patrimoniu Cultural National.

Amintim, in treacat, jaful organizat sau braconajul arheologic din zona fortaretelor dacice din Muntii Orastie - Sarmizegetusa, Blidaru, Piatra Rosie, Costesti, Capalna si Banita, aflate pe lista patrimoniul mondial UNESCO, restaurarile ilegale ale icoanelor catapetesmei de la biserica Manastirii Vacaresti, excavatiile neautorizate pe situl arheologic Cucuteni soldate cu distrugerea, implicit scoaterea din context a unor vestigii cu valoare exceptionala. Pentru savarsirea de contraventii si infractiuni legea prevede sanctiuni dure cu amenzi de la 100 la 1.500 lei.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.