Detectivi din Scotland Yard sunt trimisi in Europa de Est pentru a preda tehnici de lupta impotriva criminalitatii, in conditiile in care Marea Britanie se teme ca bandele de romani si bulgari sunt pregatite sa profite de aderarea tarilor lor la UE, scrie The Times in editia electronica de ieri. Scotland Yard, care monitorizeaza criminalitatea in randul comunitatilor de straini din Londra, va urmari, de asemenea, afluxul de vizitatori din noile state membre UE.

O echipa de cinci ofiteri ai Scotland Yard se va deplasa la Sofia in urmatoarele saptamani pentru a oferi consiliere ofiterilor bulgari si pentru a strange relatiile cu omologii lor din Bulgaria, in conditiile in care guvernul de la Londra analizeaza un raport ce avertizeaza ca aderarea Romaniei si Bulgariei la UE va aduce libertate de miscare in Marea Britanie criminalilor din aceste tari.

Echipa face parte dintr-un program comun al Marii Britanii si al altor tari UE ce vizeaza modernizarea sistemelor justitiei din cele doua tari balcanice inainte de intrarea lor la UE in ianuarie, in contextul in care exista temeri ca aderarea va oferi ofiterilor corupti din politia bulgara acces la informatii confidentiale pe care le-ar putea folosi ca sa-si protejeze partenerii din mediile criminalitatii organizate, a relatat The Times.

Cativa ofiteri cu rang inalt din politia bulgara au venit in Marea Britanie pentru a fi instruiti, iar procurorii bulgari primesc ajutor pentru a-si imbunatati activitatea, mai scrie cotidianul britanic. Klaus Jansen, un expert in crima organizata si presedintele Uniunii Germane a Anchetatorilor, care la inceputul acestui an a intocmit, la cererea Comisiei Europene, un raport foarte critic la adresa Bulgariei, a afirmat ca se teme ca ar putea fi nevoie de cativa ani pana cand Sofia va avea o noua generatie de politisti cinstiti.

Raportul lui Jensen, publicat inainte de raportul Comisiei Europene din 16 mai, a fost intens contestat de partea bulgara. Jensen a spus ca o parte a problemei isi are originea in modul in care Bulgaria s-a dezvoltat dupa caderea comunismului, unii ofiteri din perioada Razboiului Rece continuand sa lucreze pentru guvern, in timp ce altii s-au retras din activitate si au ajutat la proliferarea lumii interlope. Jansen a apreciat, in raportul sau, ca Bulgaria nu este inca pregatita pentru aderare.

"Daca nu exista vointa de a lupta impotriva crimei organizate, nici macar clauzele de salvgardare ale UE nu vor fi de ajutor", avertiza expertul. Raportul Cabinetului de la Londra - redactat de Serious and Organised Crime Agency (SOCA, Agentia pentru Criminalitate Grava si Organizata), care intreprinde operatiuni impotriva traficului cu fiinte umane din Balcani, si de directoratul pentru criminalitate specifica din cadrul Scotland Yard - subliniaza riscurile ce planeaza asupra Marii Britanii dupa aderarea Romaniei si Bulgariei la UE: trafic de persoane, fraude, furturi la bancomate si prostitutie. Cercetarile recente sugereaza ca in Marea Britanie sunt prezente comunitati relativ mici de romani si bulgari, iar un grup de experti independenti a aratat ca sunt neintemeiate temerile privind un aflux de noi imigranti, precizeaza The Times.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.